F1-premär: Bataljen i Bahrain – "finns mycket att analysera"

Wow, vilket premiärlopp vi fick! Det första av årets rekordlånga (23 lopp) F1-säsong bjöd på enorma doser av spänning – trots seger för Mercedesföraren Hamilton.

F1-premär: Bataljen i Bahrain – "finns mycket att analysera"

Första loppet är kört. I Bahrain istället för traditionella Australien. Alltså på samma bana som huserade de ynka tre dagarna av försäsongstester för tre veckor sedan.

Och under testerna samt träningarna inför dagens lopp var det Red Bull som såg starkast ut. På lördagen tog dessutom Max Verstappen (Red Bull) pole position. Detta till många fans stora lycka, Mercedes verkade inte längre vara överlägsna redan i premiären. 

Men vi börjar med det tråkiga, nämligen Sebastian Vettel (Aston Martin). Hans nya team, som tidigare hette Racing Point, skulle bli en nystart för tysken. Men problemen från testerna hängde kvar denna helg, och när Vettel dessutom ignorerat gulflagg på kvalet meddelades före start att han bestraffats med nedflyttning till sista startrutan, från P18.

Vettel körde visserligen upp några platser i kvällsracet, men ett misslyckat omkörningsförsök av Esteban Ocon (Alpine) mot slutet av loppet blev spiken i kistan. När ska det vända, Vettel?!

På tal om uppkörning var det Sergio Perez, nu hos Red Bull, som stod för en mosterbedrift. Hans bil dog på formationsvarvet vilket tvingade honom att starta från depån (han var P11 i kvalet) men kom trots allt i mål som femma.

LÄS MER: F1- & Indycar-magasinet 2021 finns nu i butik!

Perez, som förra året tog sin första seger just här i Bahrain, även då var han sist på första varvet. Kan mexikanen kvala bättre kommer han att bli titelmaterial i år.

Som helhet var premiären nervkittlande – alla 57 varv. En tidig säkerhetsbil till följd av ännu en avåkning av Nikita Mazepin (som åkte av i samma kurva på träning och i kval) kryddade anrättningen minimalt.

Det var i slutänden strategispelet mellan Mercedes och Red Bull som gav en enorm fajt mellan Hamilton och Verstappen. Hamilton höll ledningen på slutet, men blev omkörd av Verstappen – som i sin tur tyvärr fick lämna tillbaka platsen eftersom han varit utanför banan under omkörningen. 

Efter det fick Verstappen inte liv i däcken igen, men var ynka 0,745 sekunder bakom mästaren i mål. Puh!

Nu får vi vänta tre veckor, nästa drabbning sker 16–18 april på Imola i Italien. Min puls bör ha gått ner till dess … Fredagens första träning startar klockan 11.25 på Viaplay/V Sport Motor. 

Det finns mycket mer att analysera och prata om kring Bahrain GP. Lyssna gärna på podden Forza Motorsport (som likt andra poddar finns där poddar finns), som jag gästar nu på måndag kväll, för att ta del av detta.

Se här för fullständiga resultat!

Riktigt bra premiärlopp!
94
3
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.