Här är iPhone-tillverkaren Foxconns första bil: Foxtron

Nya elbilen bygger på "open source"-utvecklade plattformen MIH som kan bli en riktig "gamechanger" för elbilstillverkningen. Även en eldriven buss har visats upp.

Här är iPhone-tillverkaren Foxconns första bil: Foxtron

Industrijätten Hon Hai, eller Foxconn som man marknadsför sig som, vill även bli en biljätte. Den taiwanesiska kontrakttillverkaren som tillverkar allt från Apples iPhone-telefoner till spelkonsoler visade i höstas upp en egen elbilsplattform. Den kallas MIH och är utvecklad tillsammans med den taiwanesiska biltillverkaren Yunlon Motors och en lång rad andra företag som man bildat en egen allians med.

Nu, mindre än ett halvår senare, visar MIH Alliance upp hur den första bilen som byggs på deras plattform kan komma att se ut. Varumärkesnamnet blir Foxtron och lanseringen ska ske 2023. Storleksmässigt ska den platsa i C-segmentet likt den visuellt snarlika Ford Mustang Mach-E.

Förutom suven passade man även på att även visa upp en skalmodell av en buss som ska släppas redan 2022.

Den eldrivna Foxtron-bussen ska lanseras 2022.

Även om man inte uttrycklingen sa att just bussen ska bygga på MIH kan det vara en möjlighet. Plattformen ska nämligen vara mycket flexibel tack vare en modulär konstruktion. När Hon Hai och deras partners först visade upp plattformen uppgav man att hjulbasen ska kunna vara allt mellan 2.750 och 3.100 mm.

Batterikapaciteten ska ligga på 93-, 100- eller 116 kWh och driften ska kunna ske i fram, bak eller på alla fyra hjul. Precis som batteripaketen ska elmotorerna gå att få i tre olika steg: i fram är effektspannet 127–268 hk och i bak 201–456 hk.

MIH är en så kallad "open source" eller öppen plattform där alla företag som köper in sig får full tillgång till all teknik och alla verktyg de behöver för att bygga sina bilar på den, något som ska hålla utvecklingskostnaderna nere. Hon Hai har själva sagt att man vill att MIH ska bli ett "elbilsindustrins Android-system" efter Googles mobiloperativssystem som används av en rad olika tillverkare.

Med andra ord kan plattformen komma att sänka instegströskeln till elbilsmarknaden ordentligt och potentiellt möjliggöra för mindre bilmärken att ge sig in på den med MIH-baserade fordon. Hon Hai uppger i ett pressmeddelande att man hittills fått in intresseanmälningar från "över 1.200" företag.

Elbilsplattformen MIH har flera stora gjutna delar i aluminium. "Megacasting"-tekniken är något som även Tesla håller på att ta fram.

Vid rodret för MIH Alliance står Zheng Xiancong, en av medgrundarna till Weilai som idag döpt om sig Nio. Xiancong sa upp sig från Nio augusti 2019 och anställdes hos Hon Hai i januari i år, noterar sajten InsideEVs.

– Vi kommer att arbeta hårt för att lista ut ett standardiserat, högeffektivt och snabbt sätt att göra saker på samt leda alliansen och våra branschpartners framåt tillsammans för att skapa en ny generation av ekologisk värdekedja för elbilar, säger Zheng Xiancong i ett uttalande.

I mitten: Zheng Xiancong, vd för MIH Alliance.

I alliansen ingår bland annat teknikjättarna Microsoft och Bosch men även elektronikföretagen Nvidia och ARM. Även om MIH Alliance idag faller under Hon Hais paraply ska det helt knoppas av och bli självständigt i juli, lovar man.

Var bilarna ska tillverkas är ännu inte klart men nyligen rapporterade nyhetsbyrån AP att Hon Hai/Foxconn överväger att börja tillverka elbilar i antingen USA eller Mexiko. Förutom MIH Alliance bildade man även ett samriskföretag med Volvoägarna Geely i januari. Sedan februari har man även ett samarbete med amerikanska Fisker Inc. som man ska ta fram ytterligare en elbil tillsammans med.

MIH kommer att bli en riktig "gamechanger"!
22
31
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.