Urstark begagnatmarknad: ”vi är uppe på rekordnivåer”

Här är de begagnade bilarna som säljer bäst just nu!
Annons

Det finns ett mycket stort intresse för begagnade bilar just nu. Ny statistik från Blocket visar på att allt fler letar efter en begagnad bil, vilket i sin tur gör att priserna ökar. Genomsnittspriset på en begagnad bil var under mars i år 12 procent högre än samma period i fjol. 

– Det är ett enormt köpsug och vi är uppe på rekordnivåer, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Fordon på Blocket.

Anledningen till att priserna fortsätter öka är många, menar Henrik Littorin.

– Vi tror att det finns många faktorer som spelar roll till att priserna nu går upp. Nya skattesystem, delvis tillgänglighetsbrist på nya modeller och såklart pandemin som ställt om både köp och körmönster. Januari och februari var också väldigt kalla och därmed rätt avslagna månader. Nu när värmen återkommer ser vi en kraftig ökning i både utbud och efterfrågan, säger han.

Enligt den gamla devisen att ett pris avgörs baserat på utbud och efterfrågan verkar det finnas ett stort intresse för att att köpa elbil just nu. Begagnade elbilar har nämligen ökat mest i pris, med en genomsnittsökning på 20 procent.

Men den modell som sålde bäst i mars är Volvo V70. Se hela listan på de mest sålda bilarna nedan.

 

  Modell:
1. Volvo V70
2. Volkswagen Golf
3. Volkswagen Passat
4. BMW 3-serien
5. Saab 9-3
6. Saab 9-5
7. Volvo V50
8. Ford Focus
9. Audi A6
10. Renault Clio

Prisökning per bränsletyp under mars 2021.

Bränsletyp Prisökning
Bensin 15 %
Diesel  11 %
El 20 %
Miljöbränsle/hybrid 4,5 %
Annons
Annons
Rulla till toppen