Regeringen vill göra fusk med mätarställningen olagligt

"Man ska kunna lita på att mätarställningen är okej", säger infrastrukturministern. Transportstyrelsen får når nu i uppdrag att utreda och ta fram åtgärder som ska förhindra skruvande av mätarställningar.

Regeringen vill göra fusk med mätarställningen olagligt

Att fuska med mätarställningen är både enkelt och mycket lukrativt för en bilsäljare som kan begära mer betalt för en bil som gått mindre. Förtelsen lär vara lika gammal som bilen men är trots det inte olaglig i Sverige, trots att bland annat riksdagens trafikutskott tidigare velat ändra på det.

– Man ska kunna lita på att mätarställningen är okej. Det är viktigt för konsumenter, men även en fråga om förtroendet för hela fordonsbranschen. Därför vill regeringen se ytterligare åtgärder för att sätta stopp för manipulation av mätarställningar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Nu vill regeringen till slut skrida till verket, men först ger man Transportstyrelsen i uppdrag utreda hur manipuleringen ska kunna förhindras samt om en kriminalisering är lämplig. De får tills den 30 juni 2022 på sig att redovisa det man kommer fram till.

Bland annat vill man titta på att eventuellt förbjuda tillverkningen, försäljningen och användningen av utrustningen som används för att manipulera bilars mätarställningar.

Dessutom ska besiktningen få i uppdrag att kontrollera bilarnas mätarställningar mot föregående besiktningar. Tidigare mätarställningar ska också börja redovisas i besiktningsprotokollet.

Idag är man som konsument tvungen att vända sig till sajter och tjänster som car.info, Biluppgifter eller Carfax för att se bilars mätarställning vid tidigare besiktningar än den senaste.

Sent ska syndaren vakna!
78
1
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.