Fredagsfilm: Gordon Murray talar om T.50s Niki Lauda och visar upp sin otroliga bilsamling

Top Gear har lagt ut en timlång rundvisning med F1-designern som bara flyger förbi.

Fredagsfilm: Gordon Murray talar om T.50s Niki Lauda och visar upp sin otroliga bilsamling

"Förenkla, lägg sedan till lätthet." Så summerade Lotus grundare, racingföraren och bilkonstruktören Colin Chapman (1928–1982), sin designfilosofi. Någon som gått i hans skola är mannen bakom legendariska McLaren F1: Gordon Murray.

– Min hjälte var Colin Chapman, säger han till Top Gears Jack Rix.

Det är i en ny video som Top Gear lagt ut på sin Youtubekanal som orden yttras. De blev nämligen inbjudna till Gordon Murray Automotive för att kolla in hans nya banräser T.50s Niki Lauda som vi skrivit om tidigare.

Det var mer en ursäkt, medger Jack Rix, för att få komma och filma den otroliga samlingen av lättviktsbilar och minnessaker som Murray förvarar i företagets lokaler.

Efter strax 11 minuters intressant snack om den nya bilen (som i alla fall vid filmningstillfället inte var slutsåld ännu) är det istället dags att kolla på Murrays "leksakslåda" med både bilar och motorcyklar.

Varje fordon har sin egna historia och Murray berättar på sitt härligt brittiska vis om samtliga. Det inkluderar både några ögonblicksbilder från hans karriär som F1-konstruktör (först på Brabham, sedan McLaren) och som gatbils-designer. Dessutom har han flera ovanliga italienare och en lite oväntad japan i gömmorna.

Till skillnad från en del andra samlare så kör dessutom Murray sina bilar regelbundet, om än inte just nu under Storbritanniens corona-lockdown.

– På sommaren är jag i en veteranbil varje dag, säger han.

Videon hittar du här nedan, se bara till att du har en timma till övers först – den går mycket fortare än man kan tro!

Fantastisk samling!
40
1
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.