Svenskar kör oftast för fort på motorväg – men är nyktrast

En europeisk undersökning visar att svenskar är mest benägna att köra för fort på motorväg – minst benägna att köra påverkade.

Svenskar kör oftast för fort på motorväg – men är nyktrast

Undersökningen är gjord av ESRA, European Survey Research Association, och är baserad på 35.000 enkäter som gjorts i 32 länder. Utifrån undersökningens data har Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjort analyser ur svenskt perspektiv.

– En tydlig slutsats från studien är att hastighetsöverträdelser är relativt vanliga bland svenska trafikanter, speciellt på motorväg och på landsväg utanför tätort, däremot mer ovanliga i tätort, säger Anna Vadeby, senior forskare på VTI och projektledare för studien.

Svenskarna är sämst av alla på att hålla laglig hastigheten på motorväg, men bäst på att inte köra alkoholpåverkad. Åtta procent av svenskarna uppgav att de kört bil efter att ha druckit alkohol någon gång under de senaste 30 dagarna. 

Forskarna har också frågat hur många som använt en handhållen mobiltelefon när de kör under se senaste 30 dagarna. Det visade sig att 31 procent av förarna gjort det, med en övervikt på män och på unga. 

Det är inte på grund av okunskap som svenskarna bryter mot trafikreglerna utan för att de anser sig vinna mer än de kan att förlora, till exempel risken att de "åker fast".

– Detta kan även kopplas till att de har en övertro på sin förmåga att bemästra bilen trots att de exempelvis talar i en handhållen mobiltelefon eller överskrider hastighetsbegränsningarna, säger Sonja Forward, senior forskare på VTI.

Självkörande bilar var också ett tema i undersökningen. Män har i genomsnitt en mer positiv syn på dessa bilar än kvinnor och tror att bilarna ska bidra med lägre utsläpp, och framförallt färre och lindrigare olyckor.

 
Inte ett dugg förvånande!
85
7
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.