Guide: Intensiv helg med Indycar och F1

Känslorna efter gångna helgens race har knappt hunnit svalna. Men nu är det dags igen för Formel 1 och Indycar – den senare med dubbla race i helgen.

Guide: Intensiv helg med Indycar och F1
Felix Rosenvist och ovalrace har inte varit bästa vänner rent historiskt. Kanske vänder det i helgen?

Vi har en härlig helg för fans av formelbilsracing framför oss. Det är tur att supportklasserna Indylights, där Linus Lundqvist kör, och Formula Regional European Championship by Alpine (puh!), där Linköpings egen Dino Beganovic tävlar, har uppehåll denna helg.

Vi börjar med F1 och några nyheter: 

Det blir tyvärr inget GP i Kanada i år. Detta race ersätts i stället av Turkiets GP på samma datum, alltså 11–13 juni. Fjolårets race, eller i alla fall kval, i Turkiet blev en annorlunda historia. Eftersom banan var nyasfalterad och det kom regn blev det rena rama isbanan. Förarna hade svår att sätta tider och till fleras förvåning tog till slut Lance Stroll, då för Racing Point men numera heter teamet Aston Martin, karriärens första pole position.

Oddsen för att det ska upprepas i år är tämligen höga med tanke på de problem som har drabbat Aston Martin under säsongsinledningen.

Det blir tre sprintrace i år. Premiär för detta format sker i samband med Storbritanniens GP på Silverstone. De två övriga är inte presenterade men Monza ligger bra till.

Jag tänker berätta mer om schemat för sprintracehelger när vi närmar oss Storbritanniens GP (16–18 juli) men det korta loppet som körs på lördagens är 100 km, alltså en tredjedel av normal GP-längd. 

Nu fokuserar vi på helgens lopp som är Portugals GP och det körs på Autodromo Internacional do Algarve, strax utanför Portimao.

Denna bergochdalbana till slinga debuterade i F1-kalendern förra året. Med kort varsel dessutom. Och det gjorde helgen extremt intressant eftersom teamen inte hade någon data att förlita sig på.

Max Verstappen ligger förnärvarande en ynka poäng bakom Lewis Hamilton. Leder han efter helgens race blir det första gången han leder F1-VM.

Snart visade det sig emellertid, som så ofta, att Mercedes och Red Bull hittade de rätta inställningarna tämligen omgående. I kvalet utgjorde Hamilton, Bottas och Verstappen topp-3 och den ställningen blev även pallen i racet – trots ett par kaotiska inledande varv.

Det var också här som Hamilton tog seger nummer 92 och därmed slog Michael Schumachers rekord om 91 segrar. 

Portimaobanan visade sig utmärkt för att generera spektakulära omkörningar. Det är verkligen fantastiskt kuperat här och mängder av pressvisningar av nya bilar har skett här. Själv har jag kört Jaguar XKR-S här, med skräckblandad förtjusning då flera kurvor har blinda ingångar.

Helgen ser ut att bjuda på stabilt väder, men då detta är Europas absoluta sydspets kan lite regn ganska oväntat komma in. Låt oss hoppas på härliga fajter.

TV-tiderna för V Sport Motor och Viaplay är följande:

Fredag 30 april
Träning 1: 12.25
Träning 2: 15.55

Lördag 1 maj
Träning 3: 12.55
Kval: 15.40

Söndag 2 maj
Race: 15.00
Highlights: 21.00 (TV10)

Felix Rosenqvist har haft en tung inledning på 2021. Ovalrace med dubbla poäng kan bli vändpunkten.

Över till Indycar där förarna och framför allt deras händer knappast har återhämtat sig efter förra helgens 100 varv i St. Petersburg, Miami.

Vi går från gatlopp till ovalrace, två stycken dessutom, på Texas Motor Speedway. Detta är en ultrasnabb superspeedway-oval med en snitthastighet på 345 km/h.

Marcus Ericsson som även i år kör för Chip Ganassi Racing har haft en stark inledning på säsongen och ligger nia i tabellen. Felix Rosenqvist, som har flyttat till Arrow McLaren SP, har haft det jobbigare och återfinns på artonde plats.

 

Du har väl inte missat vårt fullmatade F1 & Indycarmagasin? Ingår för dig som är Premiummedlem!

Ovalrace har inte varit Felix starka sida men i år har han känt att det har vänt, så låt oss hoppas att ovalbilen passar honom bättre.

– Jag hade mitt starkaste ovalrace hittills i Indycar just i Texas förra året, även om det slutade som det gjorde, men framför allt hade vi ett väldigt positivt test där nu i vintras, säger Felix Rosenqvist. Det är den bästa känslan jag haft i den här bilen så här långt, så jag är förväntansfull. Teamet har alltid haft en bra bil på just ovalerna och jag är spänd på att se vad vi kan göra i vår första ovaltävling tillsammans.

Tävlingarna inleds med fri träning på lördag kväll svensk tid. Ett par timmar senare körs det enda tidskvalet, i vilket förarna kommer att göra två sammanhängande flygande varv. Det första används för att formera startuppställningen till Race 1, och det direkt efterföljande andra varvet sätter gridden till Race 2.

Felix gjorde stora framsteg på Texas Motor Speedway förra året.

Missa inte detta glödheta erbjudande!

TV-tiderna för V Sport Motor och Viaplay är följande:

Lördag 1 maj
Fri träning: 18.30
Kval: 22.00

Söndag 2 maj
Race 1 (Genesys 300): 01.00
Race 2 (Xpel 375): 23.00

Vill du ladda upp lite extra inför helgen, lyssna gärna på Forza Motorsport Podcast, där jag medverkar tillsammans med Anders Löfström, Christian Ridderstolpe och Jacob Engelmark. Vi släpper ett nytt avsnitt varje måndag kväll – och i helgen kör vi för första gången kortpodd, våra funderingar efter att ha sett träningar och kval i F1.

 

Drömhelg!
20
0
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.