Begagnatguide: Köpa privat eller av handlare?

Spara lite pengar genom att köpa privat eller betala lite extra för tryggheten med att köpa hos en bilhandlare. Det finns fördelar och nackdelar med båda tillvägagångssätten.
Annons

När man ska slå till på en begagnad bil står man inför valet att köpa den via bilhandlare eller på den privata marknaden. Oftast kan man komma billigare undan med ett privatköp, men det kan upplevas som lite osäkrare.

Det behöver dock inte alls vara sanningen. Det finns dessutom flera sätt att själv kunna öka tryggheten.

Begagnatguide: Köpa privat eller av handlare?

Kolla alltid upp bilens historik

Det första du ska göra när du hittat en bil som du vill ha är att kolla upp historiken. Du ska såklart lusläsa serviceboken när du väl har den i din hand. Men du kan också lära dig en hel del om bilen i fråga redan hemma vid datorn. Dels genom att söka på registreringsnumret på Transportstyrelsens hemsida, men också via sajter som car.info och carfax.

Detta kan kännas som en självklarhet vid ett privatköp, men är minst lika viktigt om du planerar ett köp av en bilhandlare. Var alltid noggrann, det kommer du att tjäna på i längden.

Begagnatguide: Köpa privat eller av handlare?

Skriv alltid ett köpekontrakt

När man köper en bil av en bilhandlare kommer undertecknandet av ett köpekontrakt mer naturligt som en del av köpprocessen. Men faktum är att man precis lika gärna både kan och bör upprätta ett köpekontrakt mellan privatpersoner. Det är viktigt att det tydligt framgår vad som ingår i köpet, hur stor köpesumman är, bilens skick, eventuella defekter och så vidare.

Allt detta är väldigt smart att ha underskrivet av båda parter så att man enkelt kan gå tillbaka och titta om det skulle uppstå frågor. Blocket har en färdig mall på ett köpekontrakt som på ett smidigt sätt kan fyllas i med mobilen och skrivas under med Mobilt BankID.

Det ovan gäller främst vid privatköp. Om du istället köper en bil hos en handlare är det troligt att man har färdiga kontraktsmallar för upprättande av avtal med handpenningar, inbytesbil och liknande. Läs noga igenom kontraktet och ställ gärna en fråga för mycket om något är oklart och skriv inte på något i onödan. Var noga med att avtalet inkluderar en varudeklaration, ett garantibevis och eventuellt avbetalningskontrakt.

När du köper en bil av en handlare gäller konsumentköplagen, en lag som är på köparens sida. Upplever du att bilhandlaren gjort något fel i samband med försäljningen kan du alltid vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden för hjälp.

Undersök bilen noga – ta god tid på dig

Möjligen låter det som en självklarhet, men det kan inte understrykas tillräckligt: provkör bilen och gå igenom den noga. Detta gäller såklart både för privatköp och handlare. Ta gärna med dig någon när du kollar på bilen, fyra ögon ser mer än två och det kan vara skönt att ha någon att diskutera med.

Annons
Annons
Rulla till toppen