Börsnotering av Volvo Cars ger miljarder till utveckling av elbilar

Volvos styrelse har beslutat att gå vidare mot en börsintroduktion senare i år. De ger även vd Håkan Samuelsson förlängt kontrakt.

Börsnotering av Volvo Cars ger miljarder till utveckling av elbilar

Det krävs snabb och massiv teknisk utveckling för att växa när bilmarknaden växlar om till elektrifiering. Idag har Volvo ett brett utbud av laddhybrider, men deras satsning på elbilar kom igång för sent.

För att nå målet att bli det främsta premiummärket bland elbilstillverkare måste Volvo ösa in miljarder i sitt utvecklingsarbete, något som även kommer hela Geely-koncernen till gagn. Att introducera Volvo Cars på Stockholmsbörsen skulle ge ett rejält kapitaltillskott.

Volvos styrelse har sagt ja till att gå vidare mot en börsintroduktion i slutet av året, men det slutliga beslutet om en introduktion (IPO) kommer senare och beror på hur marknaden ser ut då.   

– En notering på Nasdaq Stockholmsbörsen kan skapa en möjlighet för globala investerare att delta i vår resa att bli ledande inom det snabbt växande premium- och intelligenta elfordonssegmentet samtidigt som vi fortsätter att leverera vad kunderna förväntar sig av Volvos varumärke, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Håkan Samuelsson har blivit ett känt ansikte utåt för Volvo och trots att han passerat gängse pensionsålder vill styrelsen att han behåller sin position fram tills nästa år – det vill säga över börsintroduktionen. Det kan ge investerarna mer förtroende att satsa på Volvo Cars. 

Dagens ägare, Geely Holding, kommer fortsatt att vara majoritetssägare efter en börsintroduktion.

– Vi har stöttat omvandlingen och tillväxten av Volvo Personvagnar under de senaste tio åren, vilket gör det möjligt för företaget att bli ett äkta premiumvarumärke med förbättrad lönsamhet, säger Eric Li, styrelseordförande för Zhejiang Geely Holding.

Tidigare planer på att slå samman Volvo och Geely har skrotats.

 
Jag ska köpa aktier i Volvo Cars!
126
43
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.