De första super-polisbilarna rullar ut i sommar

Polisbilarna kan mäta hastigheten på mötande bilar, läsa av regskyltar och filmar i 360-grader.

De första super-polisbilarna rullar ut i sommar

Polisen i Region Syd blir först ut med den nya generationen polisbilar. 40 bilar kommer att levereras i år med början om några veckor, uppger Kristianstadsbladet.

Just nu pågår internutbildning på de nya systemen som bland annat inkluderar möjlighet att mäta hastigheten på mötande fordon och automatiskt läsa av registreringsskyltar på omgivande trafik (ANPR). Systemet är uppkopplat mot olika register och kan larma om en bil har körförbud eller är kopplad till en efterlyst person.

Det nya radarsystemet gör att polisen inte längre behöver använda sina lasermätare för en trafikkontroll. Det räcker med att ställa bilen vid vägkanten. Bilens kameror dokumenterar brottet.

 

– Man kan räkna med att se dem i hela vår region. Det är en hel del ny teknik som finns i bilarna, framför allt vad gäller kameror, berättar Jimmy Modin till Kristianstadsbladet.

Även polisregion Stockholm kommer snart få leverans av de nya superpolisbilarna, men de vill inte uppge hur många. 

Totalt kommer Volvo att leverera 2.200 nya polisbilar över hela landet. 75 procent är Volvo XC60 B5 AWD Diesel, mildhybrid med 235 hästkrafter. 25 procent av bilarna Volvo V90 B6 AWD Bensin, mildhybrid med 300 hk. Bilarna har till skillnad mot vanliga Volvo-bilar inte någon hastighetsspärr. I dagsläget är det inte aktuellt med elbilar. 

De nya polisbilarna är utrustade med kameror i alla riktningar. Polisens ledningscentral kan koppla upp sig på kamerorna vid behov.

Kamerorna har väckt en del kritik då de kan ses som mobila övervakningskameror.

– Det är mycket positivt att polisen introducerar den nya tekniken i den egna fordonsflottan. Om detta borde man också informera allmänheten om. Fiskögonen (360-kamerorna red. anm.) är ingen intern angelägenhet för polisen utan dessa ögon involverar oss alla. Frågor om en ökad övervakning och kontroll ställer nämligen även krav på hur polisen kommer att hantera integritet i samband med förflyttningar i låga respektive höga hastigheter. Vi måste nog alla i samhället vara beredda på att bli filmade av polisen. Här behövs nämligen inga samtycken från allmänheten. Vi alla kommer att komma med på filmerna, skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin på S112.se.

Bra med den nya tekniken!
1805
1006
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.