Branschen larmar: Fördubblat stålpris kan ge dyrare bilar

Bilbranschen kräver slopade skyddstullar på stål.
Annons

På bara ett år har priset på stål fördubblats. Enligt branschorganisationen Bil Sweden kan detta leda till högre bilpriser.

Prisökningen på stål beror till stor del på stigande efterfrågan. Bilfabriker runt om i världen går för högtryck, men ståltillverkningen har en begränsad produktionskapacitet. Situationen liknar bristen på halvledare.

– Tillverkningen av en personbil kräver i snitt 900 kilo stål, vilket har inneburit att bilar har blivit omkring 5.000 kronor dyrare att tillverka sedan i somras, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman. 

En del av kostnaden för stålet är importtullar. Nu vill Fordonsindustrin att EU tar bort de här skyddstullarna som infördes i juli 2018 för att skydda inhemska stål- och aluminiumtillverkare från prisdumpning inom EU efter USA:s beslut att införa liknande skyddstullar.

– Det är inte bara fordonsindustrin som bidrar till stålbristen och som driver upp priserna på det vi köper. Det är likadant för dem som bygger vindkraftverk och andra som är beroende av att köpa in stål, säger Mattias Bergman till TT.

EU:s utrikesråd möts i Bryssel den 20 maj för att diskutera frågan. Det inleds även förhandlingar mellan EU och USA om skyddstullarna.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen