BMW och Volkswagen väntas få sänkta avgasreningsböter från EU

Utredningen kring BMW och Volkswagens försenade införande av AdBlue för dieselbilar och partikelfilter för bensinbilar kan komma att minskas i sitt omfång, enligt nya uppgifter. I sådant fall lär företagen även få betala mindre böter.

BMW och Volkswagen väntas få sänkta avgasreningsböter från EU

Det var 2019 som EU inledde ännu en utsläppsrelaterad utredning mot de tyska biltillverkarna BMW och Volkswagen (specifikt deras märken Audi och Porsche). Till skillnad från tidigare hade dock denna inte med den ökända Dieselgate-skandalen att göra.

EU-kommissionen anklagade BMW, Volkswagen, Daimler, Audi och Porsche för att i maskopi med varandra ha försenat utrullningen av avgasreningsteknik från 2009 till 2014; närmare bestämt reningssystemet AdBlue för dieselbilar och partikelfilter för bensinbilar.

De ska i hemlighet ha bildat en "cirkel av fem" med varandra för att åstadkomma detta, enligt kommissionen som upplystes om sammanslutningen av Daimler. Mercedesägaren omfattas som visselblåsare därför inte av utredningen och hotas in heller av någon bot.

EU väntas nu döma de övriga tillverkarna till dryga böter för sin kartellverksamhet som bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning till sommaren, rapporterar Reuters.

Böterna kan dock bli mindre än väntat för BMW och Volkswagenkoncernen, enligt nyhetsbyrån som hänvisar till en anonym källa med insyn i utredningen. Enligt denna ska EU nu ha minskat dess omfång till att bara omfatta det försenade införandet av AdBlue-systemen på dieselbilar.

Myndigheterna ska alltså ha skrotat de tidigare anklagelserna som rörde det försenade införandet av partikelfilter till bensinbilar under 2009–2014.

Varken kommissionen, BMW eller Volkswagen ska ha velat kommentera den pågående utredningen till Reuters. Förra veckan avslöjade dock BMW att man krympt kassan man lagt åt sidan för att betala böterna med drygt 10 miljarder kronor, eftersom företaget nu väntar sig ett mindre bötesbelopp från EU.

Besynnerligt nog är det ungefär samma summa som man ursprungligen sade sig ha reserverat 2019 när anklagelserna först kom.

Volkswagen väntas för sin del komma undan lindrigare än BMW eftersom de likt Daimler tidigt ska ha samarbetat med utredningen.

Fel – fusk ska ge kännbara straff.
95
37
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.