Volvos säkerhetsmål misslyckades – ”Nollvisionen är svår att nå”

Ingen skulle skadas allvarligt eller dö i en Volvo – det målet skulle nås 2020 men misslyckades. Nu har ambitionerna reviderats.

Volvos säkerhetsmål misslyckades – ”Nollvisionen är svår att nå”

År 2008 gick Volvo ut med ett pressmeddelande som sa "Volvo Personvagnars vision är att bygga bilar som inte kan kollidera. På kort sikt är målet att ingen längre ska dödas eller skadas i en Volvo 2020". 

Det är viktigt att skilja mellan orden "mål" och "vision". Ett mål kan man uppnå; en vision är något att sträva efter, men kan vara omöjligt att till fullo uppnå.

Volvos tekniker undersöker en bilolycka i sitt arbete att minimera antalet allvarligt skadade och döda.

Volvos vision var alltså att göra bilar som inte kan kollidera – en idé att jobba mot, men inget som går att uppnå inom överskådlig tid. Däremot räknade de med att på tolv år lyckas med att nå ner till noll dödade eller allvarligt skadade i en Volvo.

 

Målet låg kvar 2017 då Volvo körde reklamkampanjen "Omtanke" där Volvos vd Håkan Samuelsson intervjuades i en podd.

Därefter har det varit tyst från Volvo. 

Vi Bilägare frågade nyligen Volvo om de uppnått sitt mål.

Jan Ivarsson, teknisk chef på Volvos säkerhetscentrum, säger att det är svårt att nå noll döda eller allvarligt skadade.

– Vi har tagit bort årtalet 2020 nu för att man inte ska blanda ihop det med ett mål. Det är inte det, säger Jan Ivarsson, teknisk chef på Volvos säkerhetscentrum till tidningen. Han tillägger att han tror att det är svårt att nå exakt noll allvarligt skadade eller döda.

Enligt Jan Ivarsson har nollvision varit till stor nytta, Den har gjorts Volvos säkerhetsambitioner tydligare, både internt och externt, och drivit på utvecklingen av olika säkerhetssystem som automatisk nödbroms.

Statistik från Transportstyrelsen, som Vi Bilägare tagit fram, visar att Volvo-bilar i Sverige varit inblandade i 261 svåra olyckor förra året 

 

Trots att nollmålet blivit en vision fortsätter Volvo sitt arbete med att förbättra säkerheten. Här släpps en bil ned 30 meters höjd.

Volvo använder den senaste speltekniken i sin simulator.

Jag känner mig säker i en Volvo!
178
19
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.