Världens dyraste bil är din för 231 miljoner

Rolls-Royce snuvar Bugatti på titeln "Världens dyraste bil".

Världens dyraste bil är din för 231 miljoner

Bugatti trodde nog att de skulle få kamma hem titeln Världens dyraste bil när de utvecklade en förlängd specialmodell av Chiron kallad Bugatti La Voiture Noire med en prislapp på knappt 130 miljoner kronor, men brittiska Rolls-Royce (numera ägt av BMW) slår fransmännen rejält på fingrarna. 

Rolls-Royce Boat Tail kostar 28 miljoner US-dollar, motsvarande drygt 231 miljoner kronor.

Vill man ta hysteriskt mycket betalt för en bil gäller det att det inte är en dussinbil. Därför tillverkas Rolls-Royce bara i ett fjärdedels dussin, alltså i tre exemplar.

– För oss är detta kronan på verket och därför måste de vara superovanliga. Vi är inte alls lockade av att göra fler, eftersom det endast hade devalverat värdet, förklarar Rolls-Royce vd Torsten Müller-Ötvös för Automotive News.

Rolls-Royce Boat Tail är inspirerad av Rolls-Royce Sweeptail som presenterades 2017. Boat Tail har samma 6,75-liters V12 som Phantom och Ghost, men har 1.800 unika komponenter. Bilarna byggs för hand. Kunderna har varit involverade i projektet.

– Vi har en hel del klienter som önskar att få skapa något unikt. Det är inte vi som föreslår idéer som kunderna sedan köper, utan kunder berättar för oss vilken typ av kaross hen önskar och sedan bygger vi den för hand, säger Torsten Müller.

Eftersom bilarna är byggda enligt kundernas önskemål skiljer sig de tre exemplaren av Rolls-Royce Boat Tail ifrån varandra. Framöver kan det även bli aktuellt med specialbyggda motorer.

 

Rolls-Royce Boat Tail

Rolls-Royce 17EX från 1928 har varit en inspirationskälla.

Rolls-Royce är redan igång med planeringen av nästa specialmodell, men vd:n vill varken berätta vilka kunderna är eller något om hur den modellen kommer att se ut.

Urläcker bil!
79
35
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.