Toyota: ”För tidigt att bara satsa på elbilar”

De var pionjärer med sina hybridbilar, men till elbilar är Toyota mer avvaktande. "För tidigt att bara satsa på elbilar", säger en Toyota-direktör.

Toyota: ”För tidigt att bara satsa på elbilar”

Att Toyota ännu inte har någon renodlad elbil i sitt modellprogram har väckt både förvåning och kritik. Först i mitten av nästa år kommer den första elbilen Toyota bZ4X

Fram till 2025 ska 15 helt elektriska bilar lanseras av Toyota i bZ-serien, och 70 bilar som är elektrifierade i någon form.

Toyotas första elbil bZ4X kommer i mitten av 2022.

Det är här en rätt långsam takt med tanke på Toyotas storlek. Den stora konkurrenten Volkswagen går snabbare fram med elektrifieringen. 

Förklaringen till Toyotas mer avvaktande hållning är att de vill erbjuda kunderna flera olika alternativ, som vätgas och hybridbilar, under de kommande 30 åren.

– Det är för tidigt att koncentrera sig på en lösning. Vi kommer erbjuda allt ifrån hybrider till vätgasdrivna bränslecellsbilar, allt för att ta reda på vad som slutligen blir den bästa lösningen, berättade Toyota-direktören Shigeki Terashi under ett aktieägarmöte. 

Hans kollega, utvecklingschefen Masahiko Maede tillade: 

– Vissa personer älskar elbilar men andra ser inte den nuvarande tekniken som lättillgänglig. I slutändan handlar det om vad kunderna väljer.

Klok strategi av Toyota!
116
50
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.