EU bötfäller Volkswagen och BMW för avgasreningskartell med Daimler

Tillverkarna får mildrade böter efter att flera åtalspunkter strukits – T&E kritiska: "Biltillverkarna går inte att lita på."

EU bötfäller Volkswagen och BMW för avgasreningskartell med Daimler

EU-kommissionens utredning av den kartell Volkswagengruppen (via Porsche och Audi), BMW och Mercedes-ägarna Daimler ska ha bildat för att försena införandet av avgasreningssystem på diesel- och bensinbilar har avslutats.

Volkswagen och BMW döms av kommissionen att betala totalt 875 miljoner euro (drygt 8,9 miljarder kronor) i böter som straff. Daimler slipper undan helt som visselblåsare.

Enligt kommissionen hade tillverkarna redan 2009 möjlighet att utrusta sina dieselbilar med AdBlue-system som skulle ha gett renare avgaser än vad EU:s regler då krävde. Istället kom man överens om att skjuta på införandet av de kostsamma systemen. Senare ska man även ha kommit överens om vilken storlek behållarna för urea-vätskan till systemen skulle ha.

– De undvek att konkurrera om att använda den fulla potentialen i denna teknik för att göra mer rent än vad som krävs enligt lag, säger kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager i ett uttalande.

Böterna blev mindre än först befarat för VAG och BMW sedan EU-kommissionen valt att stryka flera åtalspunkter, däribland de som gällde den försenade implementeringen av partikelfilter för bensinmotorer. Straffmildringen var väntad efter att Reuters rapporterat om den i maj med hänvisning till anonyma källor.

BMW noterar också i ett uttalande att det inte funnits någon misstanke mot företaget om utsläppsfusk av samma slag som Dieselgate.

T&E: "Biltillverkarna går inte att lita på"

Den gröna tankesmedjan Transport & Environment i Bryssel är mycket kritiska mot tillverkarna efter domen. I ett uttalande riktar man hård kritik mot hela bilindustrin i stort.

– Det går inte lita på biltillverkarna att göra rena bilar. Först fuskade de med utsläppstester, sedan samarbetade de för att försena renare fordon trots att de hade tekniken. Endast ett EU-mål om 100 procent utsläppsfria bilar till 2035 är tillräckligt för att minska koldioxidutsläppen till mitten av århundradet och undvika en klimatkatastrof, säger Julia Poliscanoval, fordonschef vid T&E, i uttalandet.

Gasa: Ett rimligt straff. Bromsa: Alldeles för milt!
40
84
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.