Volkswagen döms att ersätta fler ägare för Dieselgate

Ännu en tur i Dieselgate-skandalen. En holländsk domstol har nu dömt Volkswagengruppen att ersätta kunderna de ljugit för. Tillverkaren meddelar att man kommer att överklaga domen.

Volkswagen döms att ersätta fler ägare för Dieselgate
Arkivfoto: Volkswagen marknadsförde sina ”rena” dieselbilar hårt i hela världen – här i USA 2008. Senare kom det att visa sig vara en bluff.

Dieselgate-skandalens efterspel är ännu inte över. Volkswagen (och flera andra tillverkares) mjukvarufusk för att slinka igenom utsläppstest med sina dieselbilar avslöjades först 2014 och sedan dess har rättsfallen avlöst varandra.

I dagarna dömdes Volkswagen av en holländsk domstol att betala ersättning till alla kunder i landet som köpt en bil med fuskmjukvaran, rapporterar Automotive News. Enligt domen har både de som köpt en ny Volkswagen, Audi, Skoda eller Seat och de som köpt en begagnad rätt till ersättning: för nybilsköparna 30.000 kr och begagnatköpare 15.000 kr.

Domen omfattar 150.000 bilar som sålts i Holland och slutnotan kan bli diger för Volkswagen, som dock meddelar att man kommer överklaga domen.

– Vi tror inte att bilägare i Nederländerna har lidit någon ekonomisk förlust på grund av problemet, säger företaget i ett uttalande, enligt Auto News.
– Alla fordon är trafiksäkra, och problemet resulterade inte i något förlorat handelsvärde på den nederländska marknaden, vilket har bekräftats av externa värderingsexperter, ska uttalandet ha fortsatt.

Domen är resultatet av en grupprättegång mot handlare i landet. Volkswagen har även nyligen överklagat en snarlik dom i en italiensk domstol. Enligt Auto News har Dieselgateskandalen hittills kostat koncernen mer än 320 miljarder kronor i böter, reparationer och juridiska kostnader.

Helt rätt – Volkswagen har inte sonat sina brott än!
61
10
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.