F1-helg: Premiär för F1 Sprint

Formel 1 kommer hem – till Storbritannien! Och det är sant eftersom merparten av teamen har sina baser just där. Helgen bjuder på helt nytt format när F1 Sprint körs för första gången.
Annons
Annons

Formel 1-organisationen kände att deras evenemang behövde kryddas en aning. När det klubbades kunde man knappast veta att årets säsong skulle komma att bli den mest rafflande sedan 2014, typ.

När vi till helgens race, det tionde av 23 på en F1-kalender som fortfarande kan anses vara provisorisk, leder för första gången någon annan en än Mercedesförare, när vi. Red Bulls Racings Max Verstappen går in i helgen med 182 poäng. Tvåa är Lewis Hamilton på 150, följd av Red Bull Racings Sergio Pérez med 104 poäng.

Till helgen körs för första gången det nya formatet med sprintrace, så här ser schemat ut:
Fredagen inleds som vanligt med FP1, den fria träningen på 60 minuter.
På eftermiddagen ersätts FP2 av kvalet – som ska bestämma startordningen för F1 Sprint (så kallas det nya loppet, men även namnet Sprint Qualifying förekommer vilket är olyckligt med två körpass som heter kval.
Hursom kör man som alltid Q1, Q2 och Q3. Sedan är fredagen slut.

Lördag börja med FP2 och senare på dagen F1 Sprint som är ett lopp om 100 km, till skillnad från ett Grand Prix som ska vara strax över 305 km.

På Silverstone innebär 100 km att förarna kommer köra 17 varv, vilket totalt kommer ta runt 25–30 minuter med alla processer inräknade (och utan säkerhetbil eller dylikt).
I F1 Sprint får vinnaren 3 poäng, tvåan två poäng och trean ett poäng. Men sprintloppet bestämmer även startordningen för söndagens Grand Prix, därav måste det heta Sprint Qualifying.

På söndagens körs som vanligt ett Grand Prix och det är bara efter detta lopp som det är ceremoni på podium, med champagne och nationalsånger.

Däckstrategier och dylikt kommer givetvis påverka här, men det blir för långt att gå igenom i text. Jag rekommenderar i stället att du lyssnar på Forzapodden, som bjuder på en genomgång av det nya raceformatet.

Du hittar avsnittet här:

Vädret då? Det är trots allt Storbritannien vi har att göra med … Som rapporten ser ut kan vi inte förvänta oss något regn någon gång under helgens körning.

Det blir nog tillräckligt spännande även med stabilt väder. Och med tanke på att Silverstone kommer ta in publik utan restriktioner kan vi förvänta oss en fest av sällan skådat slag. Om publikens jubel räcker för att lyfta fram Lewis Hamilton till segrar (ja, plural) återstår att se.

Samtliga träningar, kval och race följer du som vanligt på Viaplay Motor/V Sport Motor. Sändningstiderna för helgen är som följer:

Fredag 16 juli
Träning 1 – 15.25
Kval – 18.55
Lördag 17 juli
Träning 2 – 12.55
F1 Sprint – 17.00

Söndag 18 juli
Race – 15.00
Highlitghts – 21.00 (TV10)

Annons
Annons
Rulla till toppen