Se upp i backspegeln! Första super-polisbilen har levererats

Polisen har beställt 2.200 nya polisbilar som utrustas med ny avancerad teknik. Nu har polisen fått sin första leverans med ett dussin bilar.
Annons

De nya polisbilarna får bland annat möjlighet att filma i alla riktningar och automatiskt läsa av registreringsskyltar på omgivande trafik (ANPR). På så sätt kan bilar med körförbud eller som är kopplade till efterlysta personer upptäckas. 

Ett nytt radarsystem i bilarna gör det möjligt att mäta hastigheten på mötande trafik under färd. Förseelsen kan dokumenteras av bilens kameror. Det går också att mäta hastighet på framförvarande och korsande trafik. 

Polisens regionala ledningscentraler kan koppla upp sig mot bilens kameror för att se vad som händer runt bilen, exempelvis vid en trafikolycka.

Se upp i backspegeln! Första super-polisbilen har levererats

De första levererade bilarna är Volvo XC60 B5 dieselmildhybrider med 235 hästkrafter. Polisen har även beställt bensindrivna V90 B6 med 300 hk. Till skillnad mot vanliga Volvo-bilar har polisbilarna ingen fartspärr.

All elektronik och utrustning gör bilarna tunga. Därför har de förstärkt chassi och kraftigare bromsar. XC60-bilarna väger 2.121 kg och får lasta 549 kg.

– Innan bilarna tas i drift ska bland annat it-system testas och verifieras och användarstöd anpassas, uppger polisens pressavdelning.

 
Se upp i backspegeln! Första super-polisbilen har levererats

Fram till 2029 ska De 2.200 beställda bilarna levereras. Under tiden kommer dagens XC60 och V90 sluta produceras. Nästa Volvo XC60 kommer att finnas i helt elektrisk version. Kanske blir det då dags för den svenska polisen att börja köra elbil.

Annons
Annons
Rulla till toppen