Nu kan Mercedes bilar varna varandra för potthål och fartgupp

Uppåt 3 miljoner Mercedes-bilar, tillverkade 2016 eller senare, kan ta emot varningar om förarna aktiverar en molntjänst.

Nu kan Mercedes bilar varna varandra för potthål och fartgupp
Nya Mercedes S-Klass, C-klass och EQS kan nu även meddela äldre Mercedes-bilar om hinder i vägbanan.

Nya Mercedes C-klass, S-klass och EQS kan alla upptäcka potthål och fartgupp i vägbanan. Med molntjänsten "Car-to-X Communication" aktiverad kan de dessutom skicka vidare informationen om så att andra Mercedes-bilar i närområdet får upp varningar om hålen/guppen i sina navigationssystemen.

Systemet spelar också upp ett varningsljud ungefär 10 sekunder i förväg om bilen är på väg att köra på ett potthål eller väggupp.

Molntjänsten ska nu gå att aktivera i alla Mercedes passagerarbilar tillverkade tidigast 2016, meddelar tillverkaren. I dessa äldre bilar kommer varningsmeddelandet bara nämna en "trafikhändelse". I nya C-klass, S-klass och EQS får föraren veta om varningen gäller ett potthål eller ett fartgupp.

De nyare modellerna upptäcker potthål och fartgupp genom att registrera plötsliga fjädringsrörelser. Med hjälp av algoritmer räknar bilen sedan ut om den kört över ett potthål eller ett fartgupp.

En till ny "Car-to-X"-funktion i C-klass, S-klass och EQS är sidvindsassistenten som kan hjälpa föraren hantera kraftiga sidvindar med riktade broms- och styringrepp. Systemet varnar sedan bakomvarande Mercedes-bilar som har Car-to-X aktiverat om vindbyarna.

Den uppdaterade Car-to-X-tjänsten använder likt andra smarta funktioner bilarnas inbyggda mobilsurf. Ett Mercedes Me-konto krävs för att kunna aktivera tjänsten, som är gratis de första 3 åren. Därefter kan man förnya den mot en avgift.

197
5
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.