Nevs storvarslar i Trollhättan – 300 anställda påverkas

Nevs varslar nu nästan halva sin personalstyrka som del av en ny omställningsplan. Samtidigt befinner sig huvudägaren, det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande, i en djup skuldkris.
Annons

Det har varit ganska tyst de senaste åren från National Electric Vehicle Sweden (Nevs) i Trollhättan. 2019 köpte den kinesiska fastighetsjätten Evergrande Group in sig i företaget och bara dagar senare hade Nevs ingått i ett partnerskap med Koenigsegg.

Året fortsatte för Nevs, som köpte upp Saabs konkursbo 2012, med bland annat en auktion av den sista nya Saaben någonsin och uppvisningen av en intressant självkörande taxi med 360-graders svängbara hjul. Men, uppköpet betydde även att ”Trollhättans livräddare”, företagets svensk-kinesiske vd Kai Johan Jiang, lämnade företaget.

Sedan dess har det alltså varit mer eller mindre tyst. Nu har dock Evergrande hamnat i en allvarlig skuldkris i hemlandet. Den tidigare lukrativa fastighetsmarknaden i Kina har stannat av, och företaget ska nu ha skulder på uppåt 900 miljarder kronor. Man behöver därmed skära ner.

Som ett tecken på krisens omfattning tvingades grundaren Hui Ka Yan kliva av som ordförande för Evergrandes fastighetsverksamhet under tisdagen, enligt Wall Street Journal.

300 varslas i Sverige

Ungefär samtidigt kom även nyheten att Nevs varslar 300 av sina omkring 650 anställda i Trollhättan. Det rör sig om 200 tjänstemän och 100 kollektivanställda som nu riskerar att förlora sina jobb, rapporterar SVT.

Enligt Nevs är varslet del av en ny omställningsplan där man satsar på ”framtidens mobilitet”, det vill säga självkörande fordon och elektrifiering.

– Det är en kompetensväxling, kan man säga, säger Jonas Hernqvist, presschef på Nevs till SVT.

Facket är skeptiskt till planerna, som de anställda inte ska ha fått se.

– Vi fick reda på det här igår och vi har inte sett affärsplaner eller något konkret på vad det är man vill göra. Samtidigt kom det inte som en blixt från en klar himmel, säger Ronnie Hermansson, fackordförande för Unionen som representerar tjänstemännen, till SVT.

Att Evergrandes kris påverkat beslutet är inte något man sticker under stolen.

– Vi har fått signaler från våra ägare att de har svårt att fortsätta att finansiera vår verksamhet på den nivå vi har haft hittills, och det har förstås påverkat det här också. Det är ett beslut som handlar om den här omställningen men det är också ett beslut som handlar om att dra ner på kostnader på mer kort tidsperiod, säger Jonas Hernqvist.

– Vi vet ju att ägaren har stora skulder, men jag vet inte exakt hur illa det är. Än är det ju bara ett varsel och nu kommer vi att inleda förhandlingar med ledningen. Men visst väcker det här oro bland kollegerna, säger Ronnie Hermansson.

Annons
Annons
Rulla till toppen