Premiär: Z som i … Nissan

Minns du Nissan 370Z och dess sportiga föregångare? Nu debuterar sjunde generationens Z, kort och gott, men inte i Europa.
Annons

I september förra året visade Nissan konceptbilen Z Proto med tydlig inspiration från 1969 års original Datsun 240Z (eller Nissan Fairlady Z i Japan).

Nu visas produktionsversionen i USA och den sjunde generationen av Nissans tvåsitsiga sportbil heter för första gången kort och gott Z ”over there”.

Premiär: Z som i … Nissan
Nya Nissan Z behåller föregångaren 370Z:s internkod, Z34, eftersom den bygger på samma grundkonstruktion.

Vi kan konstatera att bilen har fått en milt vässad formgivning inför produktionsstarten. Plötsligt uppstår ett habegär. Men vi i Europa får fixa import på egen hand. Nissan har inte för avsikt att sälja Z här.
Det är förståeligt.

Det bästa året för föregångaren, 370Z (Z34), var 2010 och då såldes 2.211 exemplar – i hela Europa! Till 2019 var försäljningen nere i 562 enheter.

Amerikanerna kan vänta sig en körmaskin utan dess like, om man får tro pressmaterialet alltså. För kraften står en dubbelturbo-V6 på 3,0 liter och 405 hk (vid 6.400 r/min) som är nära besläktad 3,8-litersditot i Nissan GT-R. Vridmomentet 475 Nm finns från 1.600 r/min hela vägen till 5.600 varv.

Premiär: Z som i … Nissan

Accelerationssiffrorna är inte klara, men med 68 hk mer än föregångaren samt 30 procent mer vridmoment räknar man med en 15-procentig förbättring av tiden 0–60 mph. Resan tog 5,1 sekunder för 370Z.

Växellådan är, av allt att döma, samma sexväxlade manuella som i 370Z. Den jobbar via en koppling från Exedy för att ge fin och exakt känsla. Den manuella lådan har även launch control samt varvtalsmatchning. Skulle inte godsaker som detta tilltala finns en niostegad automat som tillval.

Instrumentklustret är nu en helt digital 12,3-tumsskärm. Denna kompletteras av ytterligare en skärm för multimedia, centralt placerad på instrumentpanelen.

Ovanpå panelen sitter tre runda analoga mätare, en härlig retroflört.

Premiär: Z som i … Nissan

Retrotemat smittar även av sig på utsidan. Baklamporna har tydligt inspirerats av den fjärde generationen, 300ZX (Z32), från 1990.

Nya Z när den amerikanska marknaden våren 2023 och då i versionerna Sport och Performance, samt 240 exemplar av specialversionen Proto Spec.

Premiär: Z som i … Nissan
Premiär: Z som i … Nissan
Z34 (den yngre) och Z32.
Premiär: Z som i … Nissan
Premiär: Z som i … Nissan
Annons
Annons
Rulla till toppen