Uppgifter: Nevs ägare vill sälja elbilsverksamheten till kinesiskt konsortium

Den kinesiska fastighetsjätten Evegrande Group uppges sitta i förhandlingar om att sälja en del av sin elbilsverksamhet till ett konsortium som bland annat inkluderar smartphonetillverkaren Xiaomi, rapporterar Reuters.

Uppgifter: Nevs ägare vill sälja elbilsverksamheten till kinesiskt konsortium

Nevs i Trollhättans skulddrabbade ägare vill nu sälja en stor andel i sin elbilsverksamhet Evergrande New Energy Vehicle (NEV) Group, där den Sverige-baserade tillverkaren ingår, rapporterar Reuters med hänvisning till tre anonyma källor.

Evergrande Group ska enligt nyhetsbyråns källor nu sitta i samtal med ett större konsortium. Detta ska förutom smartphonetillverkaren Xiaomi bestå av ett flertal stadsstödda investmentföretag baserade i staden Shenzhen norr om Hongkong.

Fastighetsjätten befinner sig just nu i en djup skuldkris efter att Kinas fastighetsmarknad stannat av. Företaget planerar en stor skuldrekonstruktion och under tisdagen tvingades grundaren Hui Ka Yan kliva av från sin ordförandepost.

Storvarsel i Sverige

Ungefär samtidigt kom nyheten att Nevs varslar 300 anställda i Trollhättan. Skulle samtliga få gå skulle det nästan innebära en halvering av personalstyrkan. Enligt företaget är varslet en del av en omställningsplan, men man medgav samtidigt att Evergrandes kris påverkat.

– Vi har fått signaler från våra ägare att de har svårt att fortsätta att finansiera vår verksamhet på den nivå vi har haft hittills, och det har förstås påverkat det här också, sa Jonas Hernqvist, presschef på Nevs till SVT under tisdagen.

Bekräftar delvis uppgifterna

Uppgifterna som publicerats av Reuters har bara delvis bekräftats officiellt. Evergrande sa i ett uttalande under fredagen att man varit i preliminära samtal med Xiaomi om ett aktieägarskap, utan att avslöja några detaljer.

Xiaomi ska för sin del ha meddelat på det kinesiska sociala nätverket Weibo att man varit i kontakt med flera olika biltillverkare om ett samarbeta, men att man inte valt ut någon ännu. Mobiltillverkaren avslöjade annars i mars en miljardsatsning på elbilar. Även rivalerna Apple och Huawei sägs vilja ge sig in på elbilsmarknaden.

Varken Evergrande, Xiaomi eller berörda myndigheter i Shenzhen ska dock ha velat kommentera Reuters uppgifter. Dessa gör gällande att Evergrande Group vill sälja en större minoritetsandel i det Hongkong-noterade Evergrande NEV till Xiaomi-konsortiet.

Några av Nevs-syskonmärket Hengchis helektriska modeller.

Evergrande NEV startade ifjol elbilsmärket Hengchi som under årets bilmässa i Shanghai visade 9 numrerade konceptbilar, som både inkluderade sedaner och suvar samt en familjebuss (MPV).

Samtliga ska börja tillverkas i år, med leverans tidigast i början av 2022. Förutom den gamla Saabfabriken i Trollhättan där Nevs huserar har Evergrande NEV byggt tre fabriker i Guangzhou, Shanghai och Tianjin.

Recharge har sökt Nevs presschef Jonas Hernqvist som avböjt att kommentera Reuters uppgifter.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.