Chipkrisen fortsätter: Volvo Cars stoppar produktionen igen

Volvo Cars pausar produktionen ännu en gång på grund av komponentsbrist.
Annons

Volvo Cars meddelar nu att man återigen tvingas pausa produktionen med anledning av den globala bristen på halvledare och datorchipen de används för att tillverka.

”På grund av den rådande bristen på material, orsakad av en kombination av global halvledarbrist och nya covid-19-utbrott har Volvo Cars bestämt sig för att pausa produktionen”, skriver tillverkaren i ett uttalande.

Denna gång gäller stoppet både fabriken i Torslanda och den i Gent, Belgien. Det är tredje gången i år som Torslandafabriken tvingas hålla stängt, senast var i början av augusti då man hade planerat att ta igen produktionstappet från det första stoppet i maj.

Chipkrisen fortsätter: Volvo Cars stoppar produktionen igen
Arkivfoto: Produktionslinan för elbilen Volvo XC40 Recharge på fabriken i Gent.

Enligt Volvo väntas det nya stoppet vara till söndag den 3 september.

På Torslandafabriken byggs flera modeller som baseras på Volvos SPA-plattform: V60, XC60, V90 och XC90. I Gent tillverkas den CMA-baserade XC40 med flera olika drivlinor.

Nyheten om det nya produktionsstoppet hos Volvo Cars kommer bara dagar efter att Toyota, världens största biltillverkare, skrivit ner sin prognos för den egna biltillverkningen globalt med hela 40 procent.

Med det sägs nu alla världens större biltillverkare räkna med stora produktionstapp i år på grund av komponentsbrist. TSMC, världens största datorchiptillverkare, sa dock i juli att krisen kan vara på väg att gå över, enligt Wall Street Journal.

Annons
Annons
Rulla till toppen