Stopp för nya superpolisbilen – kan bryta mot lagen

Polisen kan ha gjort en jättemiss – får inte använda sina nya Volvo XC60 eftersom några av de nya funktionerna i bilarna kan bryta mot lagen.

Stopp för nya superpolisbilen – kan bryta mot lagen

De nya polisbilarna har flera kameror som tillsammans ger 360 graders täckning av omgivningen. Till kamerorna är en radarutrustning kopplad och gör att fortkörare kan fångas på bild när polisbilen kör eller står still.

Det går också läsa av registreringsskyltarna på andra bilar och automatiskt kolla upp om bilarna är stulna, har körförbud eller om bilen är kopplad till någon känd kriminell.

Men det är inte säkert att polisen har stöd i lagen för att använda den nya tekniken fullt ut. Det är flera juridiska frågor som måste klaras ut, bland annat kring integriteten vid datalagring.

– Vår rättsavdelning tittar på de här frågorna just nu, och bilarna testas på några platser i landet, säger Iréne Sokolow, polisens nationella mediacenter, till Norra Halland.

Polisen har beställt 2.200 bilar med den nya tekniken. De första var tänka att komma i tjänst efter sommaren.

– Vi kan inte säga i dag vilka funktioner som de nya bilarna kommer att utrustas med,säger Iréne Sokolow, vid polisens presstjänst.

De flesta bilar blir Volvo XC60 B5 dieselmildhybrider med 235 hästkrafter. Trafikpolisen får Volvo V90 T6 som har 300 hästar.

De nya polisbilarna borde vara förbjudna!
115
121
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.