Rekorddyra dieselpriset höjs ytterligare

De större drivmedelskedjorna höjde under torsdagen de redan höga priserna på bensin och diesel ytterligare, rapporterar TT.

Rekorddyra dieselpriset höjs ytterligare

Priset på en liter bensin höjs med 15 öre till 16,64 kronor vid bemannade mackar. Dieselpriset höjs samtidigt med 10 öre till rekorddyra 17,67 kronor, skriver TT.

Anledningen till höjningen ska vara att råoljepriset på världsmarknaden stigit de senaste dagarna. Efterfrågan på olja har stigit ordentligt det senaste året från mycket låga nivåer ifjol då coronapandemin lamslog världen.

Bottenrekordet nåddes i april 2020, då priset på ett fat olja sjönk under minus 37 dollar. Världens producenter var med andra ord villiga att betala för att bli av med sin olja.

I takt med att smittan minskat, vaccineringstakten ökat och allt fler länder lättat sina restriktioner har också drivmedelspriserna stigit rejält. Priset på en liter 95-oktanig bensin har ökat med över 30 procent på ett år – från drygt 12 kronor förra sommaren till dagens nivå.

Bensinpriset är dock ännu inte uppe i någon rekordnivå, trots att höjningen av etanolinblandningen till 10 procent den 1 augusti ska ha lett till en liten prishöjning. Den senaste toppnoteringen var sommaren 2019 då priset klättrade över 17 kronor litern, något som ledde till protester på flera håll.

Katastrof!
380
145
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.