8 av 10 yrkeschaufförer kör för fort utanför skolor

Andelen yrkeschaufförer som kör för fort utanför skolor ökar. De värsta syndarna är tunga fordon och taxibilar, visar mätningar som Folksam gjort.

8 av 10 yrkeschaufförer kör för fort utanför skolor

För fjärde året i rad har försäkringsbolaget Folksam undersökt hastigheten bland yrkesförare. Andelen hastighetsöverträdelser bland yrkesförare utanför skolor ökat från 64 procent 2020 till 79 procent 2021. För tung yrkestrafik var motsvarande siffror 80 procent 2020 jämfört med 92 procent 2021.

En annan utmärkande kategori är taxibilar med 79 procent hastighetsöverträdelser. I andra änden av skalan finnes vi bussar med 48 procent fortkörningar.

Drygt 5.300 mätningar av yrkesfordon med företagsmärkning har gjorts. Det omfattar personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och bussar. I genomsnitt körde de undersökta yrkeschaufförerna 8 kilometer i timmen över tillåten hastighet på 30-vägar, vilket ger en fördubblad risk att bli allvarligt skadad för en fotgängare eller cyklist som blir påkörd.

– Det är alarmerande att vi i årets mätning ser en kraftig ökning av andelen hastighetsöverträdelser utanför skolor bland yrkeschaufförer. För barn upp till 14 år är risken att skadas allvarligt hög om de skulle bli påkörda, så det är bokstavligen livsviktigt att följa de hastighetsbegränsningar som finns utanför skolor, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

Folksam vill se flera åtgärder för att yrkestrafiken ska hålla hastigheterna, bland annat:

  • Införande av trafiksäkerhetskrav vid upphandling av transporter.
  • En ökad användning av tekniska stödsystem för hastighetsanpassning som exempelvis ISA-system (engelska: Intelligent speed adaption, intelligent hastighetsanpassning) som varnar föraren om vilken hastighetsgräns som gäller.
  • Att fler företag verksamma med yrkestrafik blir certifierade enligt ISO 39001, en internationell standard för arbete med vägtrafiksäkerhet.
 
Helt galet att så många kör för fort!
33
6
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.