Så hyllar holländska Zandvoort sin Formel 1-stjärna

Inte sedan 1985 har Nederländernas GP körts i Formel 1-VM. TIll helgen är det dags igen. Och så här hyllar staden Zandvoort landets eget VM-hopp Max Verstappen.

Så hyllar holländska Zandvoort sin Formel 1-stjärna
Holländska Zandvoort gör sig redo för helgens Formel 1-VM.

Nederländerna har funnits med i VM-kalendern nästan ända sedan tidernas begynnelse. 1952 fick badorten Zandvoort vid Nordsjökusten ett VM-lopp och hade det sedan ända fram till 1985.

Men säkerhetskrav, dålig ekonomi, flera ägarbyten och protesterande grannar gjorde att banan som snirklar sig fram mellan sanddynerna hamnade utanför kalendern.

Egentligen skulle Zandvoort ha varit med redan 2020, men loppet fick ställas in på grund av Covid 19-pandemin.

Nu är det dags. Och det går inte miste på att holländarna (ja, Zandvoort ligger i den del av Nederländerna som faktiskt heter Holland) är taggade. Hemmasonen Max Verstappen jagar ju VM-titeln, och ligger i nuläget tre ynka poäng bakom Lewis Hamilton.

Sedan länge har 30 km/h varit bashastighet i den holländska badorten. Men eftersom Verstappen tävlar i bil nummer 33 var steget inte långt för borgmästaren.

Kolla in klippet nedan.

Zandvoort-banan, som en gång var en nästan kvadratisk högfartsbana, har också skrivits in i svensk motorsporthistoria: Här vann Joakim Bonnier 1959 sin enda och BRM-stallets första GP-seger i Formel 1.

Nu är banan rejält ombyggd med fler kurvor. Men dess mest kända kurva – Tarzan – i slutet av startrakan finns kvar och denna långa 180-graderskurva brukar bjuda på spektakulära kamper.

Och tro nu inte att borgmästaren i Zandvoort var först med denna typ av hyllning.

För flera år sedan byttes skyltarna i den lilla staden Tavullia, i bergen ovanför den italienska adriatiska kusten och bara ett stenkast från racerbanan Misano.

I den lilla staden är legenden Valentino Rossi född och uppvuxen.

Och den som kan sin mc-sport vet att det är startnummer 46 som "The Doctor" använt.

Valentino Rossi-land.

Nu väntar vi i någon sorts skräckblandad förtjusning på att borgmästaren i Nazareth, Pennsylvania (USA) ska få för sig att hylla stadens Indycar-stjärna, Marco Andretti.

Han tävlar med nummer 98. Och nu talar vi dessutom om miles per hour...

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.