Det är ingen uttömmande lista eller nödvändigtvis de viktigaste exemplen på bra och dåliga egenskaper, utan bara ett urval av saker vi har lagt märke till. En djupare utvärdering kommer när testet är klart.
Vi börjar med de bra egenskaperna:
1. Snabb laddning

Ioniq 5 imponerar vid laddstolparna. När vi testade hos nätverket Ionity såg vi som bäst 224 kW tillfälligt i maximal effekt och vi fyllde 10–80 procent hos batteriet på bara 21 minuter. Det är ett plus när man ska köra långt. Hyundaien gör bra ifrån sig även när man använder vanlig AC-laddning. Den klarar nämligen trefas med effekt upp till 10,5 kW. Men det kräver naturligtvis att man har en laddbox som kan leverera så mycket kräm.
2. Baksätet

Det är rymligt, bekvämt och väldigt flexibelt. Man kan justera det elektriskt i längdled och vinkla ryggstödet manuellt i 16 steg. Dessutom finns integrerade solgardiner till fönstren i dörrarna och värme i baksätet.
3. Nyskapande finesser – V2L

Ioniq har många moderna utrustningsdetaljer, inklusive nyskapande finesser som till exempel Vehicle 2 Load. Det betyder att man kan använda bilens batteri för att ge ström till andra saker med sladd. Man kan till exempel koppla in laddaren till telefonen. Bilen leverera effekt upp till 3,6 kW och ner till som lägst 20 procent på batteriet, sedan slutar den.
Nu över till de dåliga egenskaperna:
1. Ohjälpsam navigation

Navigationen föreslår ej laddstopp automatiskt. Du måste själv planera dina laddstopp vid långkörning, bilen och dess navigationssystem klarar inte att göra det åt dig. Det här är faktiskt riktigt dåligt och omodernt. Flertalet andra elbilar kan nämligen göra det. Snabb laddning är viktigt, men att bilen hjälper till med att räkna ut laddstopp är minst lika viktigt för att det ska gå smidigt att köra långt. Inte okej på en helt ny elektrisk modell.
2. Ingen lastbalja

Ioniq 5 har små, grunda förvaringsutrymmen under bagagegolvet, men ingen balja som är tillräckligt stor för att förvara laddsladden. Ska man ha den bak får den ligga ovanpå golvet. Fram finns visserligen en hyggligt stor frunk under huven, men det känns mindre naturligt att förvara kabeln där då ladduttaget sitter bak på bilen.
3. Bökig justering av stols- och rattvärmen

Det finns inga dedikerade snabbknappar i förarmiljön för att aktivera stol- eller rattvärmen. Man måste istället gå in i menysystemet via infotainmentskärmen. Eftersom funktionen är minst ett par eller några steg bort känns det irriterande för oss som bor i ett kallt land.
Det var några saker från testlagets anteckningar. Det färdiga testet mellan Hyundai Ioniq 5 Long Range RWD och den tidigare testvinnaren Skoda Enyaq iV 80 kommer du att kunna läsa snart i nr 21/2021 av tidningutgåvan av auto, motor & sport samt även här på Recharge om du är Premiummedlem.
Vid tangentbordet,
John Eriksson
Testredaktör