OKQ8 testlanserar ny biobensin – upp till 65 procent mindre utsläpp

OKQ8 har idag börjat sälja en ny bränsleblandning med mer förnybart innehåll på fem utvalda mackar i landet. Det nya bränslet ska kapa utsläppen med upp till 65 procent.

OKQ8 testlanserar ny biobensin – upp till 65 procent mindre utsläpp

Bränslebolaget OKQ8 rullar nu ut en ny "förnybar" bensin på fem av sina stationer i Sverige. GoEasy 95 Biobensin kallas den och har tagits fram av Neste, som testat biobensinen tillsammans med Volvo.

Biobensinen innehåller 68 procent förnybar bensin och 10 procent etanol och har därmed ett förnyelsebart innehåll på 78 procent. Den nya blandningen ska uppfylla samma bränslestandard som dagens 95-oktaniga E10-bensin.

– Det är en "syrefri" kopia av fossil bensin och slutprodukten uppfyller alla krav i bensinstandarden SS-EN 228. Biobensinen kan jämföras med dieselkopian HVO, säger Erik S. Moglia, bränslechef på OKQ8.

Med andra ord kan alla bilar som är godkända för att köras på E10-bensin köras på det nya bränslet. Råvarorna kommer bland annat från matavfall, framhåller OKQ8 som också menar att den nya bränsleblandningen sänker koldioxidutsläppen med upp till 65 procent jämfört med helt fossil bensin.

Dyrare än vanlig E10-bensin

De fem stationerna där det från idag går att tanka sin bil med den nya 95-oktaniga biobensinen finns i Enköping (Sandgatan), Gävle (Brynäsgatan), Norrtälje (Klövergatan), Uppsala (Årstagatan) och Västerås (Hällamotet).

– Vår förhoppning är att vi får möjlighet att erbjuda biobensin på fler stationer i framtiden, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

Priset blir 17,88 kr/liter på de bemannade stationerna och 17,73 kr/l på de obemannade. Jämfört med OKQ8:s vanliga GoEasy 95 Bensin är alltså den nya biobensinen 99 öre dyrare.

Energiinnehållet ska dock vara samma som i all annan E10-bensin. Den som tankar sin bil med det nya bränslet ska med andra ord kunna vänta sig en oförändrad förbrukningssiffra.

 
Jag vill gärna köra på den nya bensinen!
662
206
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.