Utbrett fusk i bilannonser – tredjedel bryter mot reglerna

En tredjedel av alla bilhandlarannonser för begagnade bilar innehåller fusk som bryter mot reglerna. Nu vill Riksförbundet M Sverige att Blocket, Bytbil och Wayke ska ta större ansvar.

Utbrett fusk i bilannonser – tredjedel bryter mot reglerna

Många annonser för begagnade bilar innehåller formuleringen "Reservation för felskrivning". 

– Problemet är att bilhandlaren ofta har slarvat eller struntat i att ta reda på hur en bil är utrustad. Vi råder alltid spekulanter att hålla sig undan verksamheter som helt uppenbart lurar sina kunder, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Reservationerna kan innebära stora problem för köparen, till exempel om dragvikten som angetts inte stämmer. 

Vid en reklamation är det vanligt att bilhandlaren direkt hänvisar till sin reservation och därför inte vill vidta någon åtgärd. Konsumenten tvingas då vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Det finns flera fall i ARN där konsumenter fått rätt mot handlare som angett att de reserverar sig mot felskrivningar.

Så här får det inte se ut. En annons måste innehålla rätt information, det går inte att friskriva sig.

En handlare kan inte friskriva sig eftersom annonsen är en del av avtalet vid en bilaffär. Kort sagt: Det som står i annonsen är det man betalar för. 

Om du köper en bil där utrustningen inte stämmer överens med vad som står i avtalet har säljaren rätt att fixa felet eller erbjuda omleverans. Om du inte kommer överens med säljaren kan du anmäla företaget till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Deras beslut är inte tvingande, men företag som inte följer ARN:s beslut hamnar på Råd & Röns så kallade "Svarta lista".

Eftersom Allmänna Reklamationsnämndens beslut kan dröja många månader kan köparen bli fast med en bil utan de funktioner som köparen behöver.

Carl-Erik Stjernvall, Riksförbundet M Sverige vill att annonsplattformana borde stoppa de felaktiga annonserna.

Riksförbundet M Sverige har under flera år granskat bilannonser och menar att de som driver annonsplattformarna borde ta större ansvar och inte godkänns den här typen av annonser.

– Idag möter vi bilköpare en säljarkår där en tredjedel fuskar och slarvar helt öppet. En annonsplattform borde rimligen kunna förhindra användandet av reservationer och förbättra tryggheten i stället för att hjälpa sina kunder lura oss, säger Carl-Erik Stjernvall.

M Sverige har granskat bilhandlarnas annonser på de stora marknadsplatserna Blocket, Bytbil och Wayke.

 
  Annonser, bilhandlare Antal med reservation Andel, procent
Blocket 88.041 27.494 31
Bytbil 63.839 21.559 34
Wayke 34.892 9.305 27
Jag litar på att det som står i bilannonsen stämmer.
24
471
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.