Första Rivian klar för leverans

Trots alla förseningar – Rivian R1T hann före både Tesla Cybertruck och Ford F-150 Lighting för att bli USA:s första eldrivna pickup i produktion.
Annons

Efter att ha byggt förseriebilar ”i månader” har elbilsuppstickaren Rivian nu till slut byggt sitt första produktionsklara exemplar av pickupen R1T, meddelar företagets grundare och vd RJ Scaringe i ett inlägg på Twitter.

Med det är blir Rivian R1T USA:s första eldrivna pickup att nå produktion, före konkurrenter som Tesla Cybertruck (visad 2019), Bollinger B2 (också visad 2019), GMC Hummer (visad 2020) och Ford F-150 Lightning (visad i maj i år).

Första Rivian klar för leverans

För den som håller räkningen är det strax 3 år sedan Rivian visade upp R1T och dess suvsyskon R1S i prototypform. Produktionsstarten har sedan dess fått flyttas fram flera gånger. Den ursprungliga planen var att ha igång produktionen till slutet av ifjol, men det fick skjutas fram till juni 2021 för R1T och augusti 2021 för R1S.

Men ingendera av dessa datum lyckades man alltså hålla. De första exemplaren av både R1T och R1S ska vara fullutrustade ”Launch Edition”, som sedan länge är fullbokade.

Räckvidden för R1T Launch Edition beräknas till 48 mil enligt den amerikanska miljömyndigheten EPA:s tuffare körcykel. Den ska även han en maxlast på 800 kg och en maximal dragvikt på 5 ton.

Rivian har sedan tidigare bekräftat att man ska ge sig in på den europeiska marknaden i början av nästa år. Nyligen kom även uppgifter om att företaget hållt samtal om att bygga en fabrik i Storbritannien.

Om eller när märket eventuellt kan tänkas komma till Sverige är dock ännu oklart.

Annons
Annons
Rulla till toppen