Lucid Air bräcker alla i räckviddsracet – kommer 83,6 mil enligt tuffa körcykeln

Amerikanska EPA har publicerat sina högsta räckviddssiffror för en elbil hittills. Lucid Air kommer nästan 19 mil längre än Tesla Model S Long Range, och inte bara tack vare ett stort batteri.

Lucid Air bräcker alla i räckviddsracet – kommer 83,6 mil enligt tuffa körcykeln

Lucid Motors har nu gått ut med de officiella EPA-räckviddssiffrorna för sitt flaggskepp Air och de är imponerande. Den amerikanska miljömyndigheten EPA:s körcykel brukar nämligen anses tuffare än EU:s WLTP eftersom det i regel ger lägre siffror.

83,6 mil (520 miles) kommer modellen som bäst, i versionen Lucid Air Dream Edition Range med 19-tumsfälgar. Det kan jämföras med ärkerivalen Tesla Model S, som Lucids grundare och vd Peter Rawlinson var chefsingenjör för. I sitt Long Range-utförande kommer dagens Model S 65,2 mil (405 miles).

– Det viktigaste är att den här milstolpen has uppnåtts med Lucids världsledande, egenutvecklade elbilsteknik och inte bara genom att helt enkelt installera ett jättestort batteripaket, säger Peter Rawlinson i ett uttalande.

Samtliga versioner av Lucid Air har ett batteripaket på 113 kWh.

Stora fälgar ger kortad räckvidd

Lucid har sedan avtäckningen av Air utlovat både extrema prestanda – 1.127 hk och 0–100 km/h på 2,5 sekunder – och 83 mils räckvidd för värstingversionen Dream Edition. Nyligen fick man dock kompromissa och erbjuda kunderna som förhandsbokat den för 169.000 dollar (drygt 1,45 miljoner kronor) ett val: räckvidd eller prestanda.

Antingen väljer de Dream Edition Performance som uppfyller prestandalöftet men har kortare räckvidd eller Dream Edition Range som uppfyller räckviddslöftet men som "bara" har 946 hk. Priset är tänkt att även i fortsättningen vara identiskt för båda modellerna.

När EPA nu gjort sina tester och beräkningar får Dream Edition Performance en räckvidd på 75,8 mil med 19-tumsfälgar och 72,5 mil med 21-tumsfälgar.

Den som väljer till de större fälgarna till sin Air går alltså miste om en del räckvidd. Det är kanske inte så förvånande, men som värst tappar den enklare Air Grand Touring 7,6 mil med de större fälgarna.

Lucid siktade tidigare på att lansera Air i Europa i början av 2021, men det fick man sedan skjuta upp. Det senaste budet är att Air kommer till Europa under första halvan av 2022.

Imponerande siffror!
416
15
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.