Här är Alfa Romeo-bilarna du kan sluta drömma om

Nedlagda modeller, projekt som glöms bort och snygga konceptbilar som aldrig blir verklighet. Alfa Romeo blöder – och nu är det sista chansen att vända förlust till vinst. Här är modellerna som ännu inte blivit verklighet.
Annons

Alfa Romeo har tappat enormt de senaste åren. Många märkesentusiaster är besvikna på modellerna, som har varit framhjulsdrivna. Nu presenterar Alfa Romeo återigen en femårsplan där vi kan förvänta oss en suv och flera andra nya modeller de kommande åren.

Den här typen av femårsplan har vi sett flera gånger tidigare från Alfa Romeo. Men nu verkar chefen för Fiat- och Chryslerkoncernen, Sergio Marchionne, äntligen vilja satsa fullt ut på Alfa Romeo med flera nya bakhjulsdrivna modeller och teknik från Ferrari.

Resan för att återigen väcka liv i Alfa Romeo har varit lång, och här nedan har vi samlat några av alla modeller som vi blivit lovade – men som än så länge inte blivit av.

Här är Alfa Romeo-bilarna du kan sluta drömma om

Alfa Romeo 169 skulle bli ersättaren till 166 och var först planerad till 2009. Men ännu har vi inte sett någon 166-ersättare. Den nya modellen skulle utmana BMW 5-serie, Audi A6 och de andra storsäljarna i premiumklassen.

Här är Alfa Romeo-bilarna du kan sluta drömma om

Den nya suven C X-Over skulle locka köpare i den allt viktigare crossoverklassen. Skulle lanseras 2010, sedan 2012. Designen var tänkt att bli en slags blandning mellan suv och coupé, ungefär som BMW X4. Alfasuven skulle bli 4,6 meter lång.

Ett steg under suven C X-Over skulle Alfa Romeo också släppa en mindre crossovermodell. Tanken var att den skulle börja säljas 2014, men så blev det alltså inte. De nya suvarna skulle säljas i USA och ge sig in på en marknad som står för miljontals sålda bilar varje år.

Här är Alfa Romeo-bilarna du kan sluta drömma om

Alfa Romeo Mito är en av modellerna som faktiskt blev av. I Sverige har den inte precis rosat marknaden med fantastiska försäljningssiffror och förmodligen får den ingen ersättare – Alfa Romeo ska satsa på större modeller.

Här är Alfa Romeo-bilarna du kan sluta drömma om

Alfa Romeo visade också upp en GTA-version av Mito redan 2009, med 240-hästars turbomotor, kolfiberdetaljer och adaptiva stötdämpare. Men den sattes aldrig i produktion.

Här är Alfa Romeo-bilarna du kan sluta drömma om

Volkswagen Golf skulle få sig en ordentlig match med Alfa Romeo Giulietta. Vi blev lovade en äkta GTA-version med 265 hästar men den lanserades aldrig. Däremot kom en Quadrifoglio Verde-modell med 235 hästar.

Här är Alfa Romeo-bilarna du kan sluta drömma om

Minstingen Mito var tänkt att lanseras i femdörrarsutförande. Mini går i samma tankebanor nu och lanserade dessutom kombimodellen Clubman för flera år sedan. Femdörrarsversionen av Mito skulle börja säljas 2013.

Här är Alfa Romeo-bilarna du kan sluta drömma om

Det viktigaste för Alfa Romeo just nu är att börja sälja en ny mellanklassmodell. 159 tillverkas inte längre utan var tänkt att ersättas med Giulia Sedan och kombimodellen Giulia SW redan 2012. Så blev det inte. Senaste budet är mot slutet av 2015 – alltså om mer än ett år.

Här är Alfa Romeo-bilarna du kan sluta drömma om

Självklart ska Alfa Romeo ha en liten, kompakt sportbil i modellprogrammet. Just nu finns 4C och snart också 4C Spider, men där ligger prislappen på över 500.000 kronor. Tanken var att Alfa Romeo skulle bygga en liten roadster tillsammans med Mazda, men den bilen får istället ett Abarthmärke. Alfa Romeo ska utveckla en egen Spider.

  • Så vad händer nu?

Den senaste femårsplanen från Alfa Romeo innehåller en ny mellanklassmodell (sent 2015) och flera modeller som ska lanseras under perioden 2016–18: två nya kompaktmodeller, en mellanklassbil, en större premiumbil, två suvar och en ”specialbil”. Om de nya modellerna blir verklighet återstår att se – vad tror du?

Läs också: Alfa Romeo storsatsar med motorer från Ferrari
Läs också: Alfa Romeo storsatsar med bakhjulsdrift
Läs också: Alfa Romeo ska tredubbla försäljningen
Läs också: Alfa Romeo Gloria är en italiensk Audi A5
Läs också: ”Alfa Romeo är inte till salu”
Läs också: Alfa Romeos framtidsplaner avslöjade

Läs också: Alfa Romeos produktplan avslöjad – igen

Annons
Annons
Rulla till toppen