Beskrivningen ”i befintligt skick” kan förbjudas

Regeringen vill förbjuda svepande förbehåll som "i befintligt skick" och "reservation för felskrivning" i den nya lagen som ska ersätta konsumentköplagen.

Förbehåll som ”i befintligt skick” är i dag vanliga i bilannonser, men håller inte i domstol om säljaren struntat i att upplysa om ett allvarligt fel eller om bilen är i betydligt sämre skick än köparen kan förvänta sig.

Vi har tidigare skrivit om att omkring en tredjedel av alla annonser för begagnade bilar som bilhandlare lägger ut innehåller formuleringen ”reservation för felskrivning”. Detta sker trots att Motorbranschens Riksförbund (MRF) påpekar samtidigt att en sådan reservation heller inte ger något skydd för säljaren.

Nu vill regeringen ta ytterligare ett steg för att få bort de svepande förbehållen. Så här står det i betänkandet till den nya lagen (SOU 2020:51):

”Mer allmänna förbehåll, som att försäljning av begagnade varor sker i ’befintligt skick’, kommer inte längre vara möjliga. Undantag gäller dock vid försäljning på vissa typer av auktioner.”, står det i regeringens förslag.

De nya lagreglerna gäller inte mellan privatpersoner, utom då en privatperson förmedlar en vara från ett företag. 

Säljaren måste bevisa felfrihet

Med den nya lagen förlängs tiden för omvänd bevisbörda vid reklamation, från sex månader till ett år. Alltså den tid då det är upp till säljaren att bevisa att det inte finns något fel på varan. Först efter ett år är det köparens ansvar att bevisa att varan är felaktig för att få igenom en reklamation.

För digitala tjänster och digitala funktioner ska omvänd bevisbörda gälla för hela reklamationstiden.

Lämna garantiärenden direkt till tillverkaren

Det blir också tydligare att en konsument kan vända sig direkt till den som står för varans garanti, det vill säga direkt till tillverkaren istället för att behöva gå via handlaren. 

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Rulla till toppen