Bildelsstölderna har ökat med 46 procent i år

I nästan hela landet ökar stölderna av bildelar kraftigt. Närmare 17.500 bildelsstölder anmälts till och med augusti i år.

Bildelsstölderna har ökat med 46 procent i år

Vi har vid flera tillfällen tidigare rapporterat om hur stölderna ökat kraftigt. Trenden håller i sig och fram till och med augusti i år var ökningen 46 jämfört med förra året.

Det ser ungefär likadant ut över hela året, med undantag för polisregion Nord där där stölderna av bildelar minskat med 6 procent.

Överlägset vanligast är stöld av katalysatorer eftersom de innehåller ädelmetaller. Värdet på den svarta marknaden kan uppgå till 5.000 kronor, men verkstadsnotan som försäkringsbolagen får betala hamnar ofta omkring 30.000 kronor. 

Toyota är tjuvarnas favorit, och i synnerhet äldre Prius där katalysatorn är lätt att komma åt under bilen. Under perioden stals 2.628 katalysatorer från Toyota-bilar och 349 stycken från Volvo.

En katalysator kan innehålla ädelmetaller värda 5.000 kronor.

För att motverka stölderna har Toyota monterat in stöldlarm och försett katalysator med DNA-märkning, men ännu syns inget resultat av det i statistiken. På tillbehörsmarknaden finns skyddsplåtar och andra anordningar som kan monteras för att försvåra stöld.

Andra stöldbegärliga delar är strålkastare, infotainmentsystem och krockkuddar.

– Det är svårt att skydda sig helt från den här typen av stölder men de viktigaste åtgärderna är att parkera på upplyst plats och att ha larm på bilen som reagerar då bilen lutas, säger Lina Nilsson Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Andra tips från SSF är:
– Lägg keyless-nycklar i en plåtburk så att inte bilen stjäls och senare slaktas på delar.
– Använd rattkrycka för att försvåra att bilen kan flyttas och senare slaktas på delar.
– DNA-märkning av stöldbegärliga bildelar underlättar spårning av stöldgods.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.