Vi kör nya Peugeot 308 SW – kommer som elbil 2023

Nya Peugeot 308 är först ut med den nya loggan, som råkar likna ett känt italienskt varumärke. Vi provkör den nya kombin som kan bli populär bland småbarnsföräldrar och laddhybriden som konkurrerar om tjänstebilsförarna.

Vi kör nya Peugeot 308 SW – kommer som elbil 2023

Hej Magnus Fröderberg, du ser lite svettig ut!

– Ja, det är högsommarväder och 30 grader varmt här på Franska rivieran där jag kör nya Peugeot 308 SW, en bil som passar svenska småbarnsföräldrar.

På vilket sätt?

– Det är en kombi som rymmer mer än de flesta suvar, bra om man vill ha plats för barnvagn och allt annat som hör småbarnslivet till. Det är faktiskt så att nuvarande 308 SW säljer bäst i ålderskategorin 30-35 år, alltså småbarnsåldern.

Hur är den att köra?

– Nya 308:an är härligt bekväm och skönt gungig på franskt sätt, egenskaper som man uppskattar i vardagen. Men bensinmotorn på 130 hästar är lite för klen för en så här pass stor bil. Det finns en starkare diesel, men den blir nog ingen storsäljare ändå. Diesel ligger ju inte i tiden. Men de har ju även laddhybrider ...

 

Har du kört någon av laddhybriderna?

– Jag hann med att köra 180-hästaren idag och den drivlinan passade bättre med ett kraftigare bottendrag än bensinaren på 130 hästar. Här i Frankrike kostar laddhybriden med 180 hästar som går 60 km på el nästan samma som 130-hästars bensinaren om man räknar med subventioner. Men i Sverige räknar Peugeot att laddhybriden med 225 hästar kommer att sälja bätte än 180-hästarsvarianten – tjänstebilsförarna är inte så priskänsliga och antas tycka det är värt att få lite mer pulver under huven. I morgon får jag förhoppningsvis tag på en sådan, det var riktig huggsexa om den i dag.

Vad är nytt med nya 308:a?

– Det är en helt ny bil med ny design på både insida och utsida. Peugeot är duktiga på design och vet att snygga bilar säljer. Nya 308:an är den första bilen med den nya logotypen. Jag hade inte tänkt på det själv, men en annan svensk journalist påpekade för Peugeots presschef att den nya loggan liknar Lamborghinis symbol. Det verkade inte vara en nyhet för honom.

Peugeot 308 är först ut med den nya loggan, men nog är den lite lik Lambo ...

Hur går det med Peugeots elektrifiering?

– De lovar att ha elektrifierat alla sina bilar 2024, men lovar inget om när de ska sluta tillverka bilar med förbränningsmotorer. Så de kanske riskerar de en stämning precis som BMW och Mercedes. 2023 ska det komma en helt elektrisk Peugeot 308 som delar komponenter med elektriska Opel Astra som också kommer samma år. Det sägs inget om plattform, men gissningsvis blir det en modifierad förbränningsplattform.

Något mer du kan berätta?

– Jag har försökt luska lite i om Peugeot ska komma med en motsvarighet till Volkswagen Golf GTI eller Golf R. Någon renodlad förbränningsvariant kommer inte, men allt talar för en elektrifierad PSE-version, likt Peugeot 508 PSE med 360 hästar.

Magnus hoppas även hinna provcykla Peugeots nya elcyklar.

Snygg bil!
219
15
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.