Tjeckiens premiärminister tar strid mot EU:s förbränningsförbud: ”Måste ändras”

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš: "Det förstör biltillverkare".

Tjeckiens premiärminister tar strid mot EU:s förbränningsförbud: ”Måste ändras”
Till vänster: Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš. Till höger: Nytillverkade motorer på Skodas fabrik i Mladá Boleslav 2019.

Tjeckiens befolkning går snart till valurnorna. Inför det har den sittande premiärminister Andrej Babiš och hans parti ANO gjort EU:s förslag om ett förbud mot nyförsäljningen av bilar med förbränningsmotorer år 2035 till en av sina viktigaste valfrågor.

Babis lovar nu att kräva att stora ändringar i förslaget, som i sin nuvarande form skulle skada den för Tjeckien viktiga fordonsindustrin, enligt honom skriver Auto News.

Han ska ha kallat förbudet för "nonsens" under en digital valdebatt med oppositionens ledare i dagarna, enligt publikationen.

– Jag är övertygad om att det måste ändras avsevärt. Det förstör biltillverkare och vi är emot det här förslaget. Den kommande regeringen kommer behöva hantera det eftersom vi inte kan diktera för människor vilka bilar de ska köpa, ska Andrej Babiš ha sagt vidare under valdebatten.

EU-förslaget har skapat oro i Tjeckien, bilmärket Skodas hemland. Fordonsindustrin står för mer än en tredjedel av Tjeckiens ekonomi och anställer nästan 700.000 mäninskor i landet.

Förutom det Volkswagen-ägda Skoda har även Hyundai och Toyota fabriker där. Mest producerar man bilar med förbränningsmotorer. Än så länge är Skoda ensamma om att bygga en elbil i Tjeckien – suven Enyaq byggs på företagets fabrik i Mladá Boleslav.

Elbilen Skoda Enyaq tillverkas parallellt med flera av märkets förbränningsbilar på fabriken i Mladá Boleslav.

Tjeckien ska dessutom ta över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd under andra halvåret av 2022. Skulle Andrej Babiš och ANO fortfarande styra Tjeckien då får de egentligen ingen extra lagstiftande makt. Däremot kan de styra rådets dagordning och bestämma i vilken ordning det ska diskutera propositioner som exempelvis det om ett förbränningsmotorförbud.

Valet i Tjeckien hålls 8–9 oktober. ANO leder just nu i opinionen efter att ha återhämtat sig från ett kraftigt tapp i våras då landet drabbades hårt av coronapandemin.

Förutom Tjeckien har även Tyskland och Frankrikes regeringar tidigare ställt sig emot ett totalförbud mot nya bilar med förbränningsmotorer 2035. Länderna vill att laddhybrider tillåts längre – exakt hur länge är inte klart.

Italiens regering sägs också vilja se ett undantag från förbudet för lågvolymstillverkare som exempelvis Ferrari och Lamborghini.

Ett förbud är fel väg att gå.
250
142
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.