Rymmarchefen sågar Nissan: ”tråkigt och mediokert”

Nissans tidigare vd Carlos Ghosn rymde från häktet i Japan i ett instrumentfodral. I en ny intervju kritiserar rymlingen sin tidigare arbetsgivare hårt. Tillverkaren har återgått till hur det var på slutet av 90-talet och "kommer ha svårt att hitta sin plats", menar han.

Rymmarchefen sågar Nissan: ”tråkigt och mediokert”

Carlos Ghosns flykt undan rättvisan – eller orättvisan, enligt han själv – strax innan nyår 2020 i Japan blev förstasidesnyheter över hela världen.

Utsmugglad i ett fodral till en basfiol av en fördetta elitsoldat och två medhjälpare lyckades Ghosn fly sin husarrest i Japan, där han hade suttit instängd i ett år misstänkt för skattefusk.

Efterlyst av Interpol har den fransk-libanesisk-brasilianske ex-chefen sedan dess befunnit sig i exil i sin uppväxts Libanon. Där har han energiskt hävdat sin oskuld i flera intervjuer med media.

Och skrivit en bok, visar det sig. I Broken Alliances hävdar Carlos Ghosn att hans motståndare i Nissans företagsledning fick honom häktad för att stoppa hans planer att slå ihop Nissan och Renault till ett företag.

Cheferna ska ha velat bevara Nissans självständighet inom Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen, som Ghosn hjälpt bygga upp sedan 1999.

"Tråkigt och mediokert"

I en ny intervju med amerikanska Fox Business med anledning av boksläppet menar Carlos Ghosn att Nissans strävan efter självständighet har skett på bekostnad av dess tillväxt. Företaget är nu tillbaka till hur det var när den tuffe finanschefen kallades in från Renault för att "rädda" det ur en ekonomiska kris.

– Nissan har gått tillbaka till vad det var 1999, efter 19 års arbete – ett tråkigt och mediokert bilföretag som kommer ha svårt att hitta sin plats i bilindustrin, säger Carlos Ghosn i intervjun.

– Vi höll på att bygga ett system där det här företaget (Nissan, reds. anm.) skulle ha varit del av något helt nytt med en hel del teknisk innovation, fortsätter han och nämner elbilar och autonoma fordon som exempel.

Han kallar rättsprocessen mot honom för en "maskerad" som han inte ska ha kunnat följa ordentligt eftersom han vägrats en egen tolk. Efter hans flykt blev hans högra hand, amerikanen Greg Kelly, kvar i häkte anklagad för medhjälp till Ghosns brott.

– Greg Kelly är fortfarande i Japan som en rättssystemets gisslan … Det är ett skämt, säger Carlos Ghosn till Fox Business.

"Inga vinnare"

Enligt Carlos Ghosn ska dock "komplotten" mot honom han misslyckats, eller åtminstone inneburit en pyrrhusseger för hans fiender.

– Det är den typen av komplott där man till slut upptäcker att det inte finns några vinnare. Japan har tappat sitt rykte. Fransmännen förlorade. Nissan förlorade, Renault förlorade, Mitsubishi förlorade, aktieägarna förlorade.

Se intervjuklippet:

Nissan har verkligen blivit tråkigt och mediokert.
133
9
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.