Bekräftat: Volvo Cars noteras på Stockholmsbörsen

Kinesiska Geely behåller sin majoritet i företaget.

Bekräftat: Volvo Cars noteras på Stockholmsbörsen

Geely drog i handbromsen när det var på gång sist i 2018 men nu verkar det som att Volvo Cars börsnotering blir av trots allt. Företaget ska noteras på Nasdaq Stockholm i år, uppger biltillverkaren i ett pressmeddelande. Precis som tidigare uppgifter gjorde gällande siktar Volvo på samma värdering som deras avknoppade (numera elbils)märke Polestar uppgav i förra veckan: 20 miljarder dollar, eller drygt 170 miljarder kronor.

– Beslutet att gå vidare med en börsnotering kommer att bidra till att stärka vårt varumärke och påskynda vår omställning – mot fullständig elektrifiering, direkta kundrelationer och nästa nivå av säkerhet. Detta kommer att positionera bolaget för att kunna leverera fortsatt växande volymer, intäkter och lönsamhet, säger Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars, i ett uttalande.

Volvo räknar med att börsnoteringen ska dra in en bruttolikvid om cirka 25 miljarder kronor "och potentiellt en delförsäljning av aktier av Volvo Cars huvudägare". Geely ska dock behålla sin styrande majoritet i företaget. De svenska institutionella investerarna AMF och Folksam ämnar också att behålla sina sammanlagda 2,2 procent i företaget.

– Volvo Cars har under det senaste decenniet ställt om till att bli en av världens snabbast växande biltillverkare. Vi kommer fortsätta stödja Volvo Cars som majoritetsägare i den här pågående globala framgångssagan, säger Eric Li, styrelseordförande i Volvo Cars och ägare av Geely, i ett uttalande.

Jag ska köpa Volvoaktier.
83
41
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.