10 gånger större dödsrisk i de sämsta bilarna – Volvo säkrast

Folksams statistik visar på tio gångers skillnad mellan olika bilar i risken att dö vid en allvarlig olycka. Bolaget pekar ut sju olika bilmodeller som bra val – nästan alla är Volvo.

10 gånger större dödsrisk i de sämsta bilarna – Volvo säkrast
Räddningstjänsten i Täby rycker ut med brandbil och ambulans. Foto: Magnus Fröderberg

Folksam har i nära 40 år undersökt olika bilmodellers krocksäkerhet genom att studera trafikolyckor. 55 bilmodeller fick högsta resultat vad gäller krocksäkerhet, men endast sju av dessa lever upp till kraven för Folksams utmärkelse "Bra val" som kräver ett effektivt whiplashskydd, antisladd och autobroms som standard.

– Vi ställer höga krav för att en bilmodell ska tillhöra de bästa. Då vi vet att autobroms minskar risken att köra på andra bilar med cirka 40 procent kräver vi att autobroms ska vara standard för att en bil ska rekommenderas som ett "Bra val". Många nya säkerhetssystem lanseras för att mildra eller helt undvika krockar. Men vi kan ändå konstatera att bilar fortsätter att bli alltmer krocksäkra även om olyckan skulle vara framme, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

De bilarna som Folksam väljer att lyfta fram är alla minst 40 procent säkrare än genomsnittet.

Säkraste bilarna baserat på studerade olyckor 

Volvo S80/V70 10-16 -48%
Toyota RAV4 15-18 -45%
Mercedes E-class 15-16 -44%
Volvo V40 12-19 -43%
Volvo S60/V60 10-18 -42%
Volvo S90/V90 16- -41%
Volvo XC60 08-17 -41%

Det är drygt tio gånger högre risk att omkomma i de minst säkra bilarna jämfört med de säkraste som Folksam studerat. Nyare bilar har generellt en betydligt högre säkerhetsstandard och därmed färre skadade och dödade.

En ny liten bil kan därför vara lika säker eller rent av säkrare, än en gammal stor bil.

– Om vi jämför bilar lanserade 1981–90 med bilar lanserade 2011–20 så har risken för en invalidiserande personskada halverats och risken att omkomma har minskat med 60-70 procent. Om alla skulle välja bilmodeller med högst krocksäkerhet skulle antalet allvarligt skadade och dödade minska med över 40 procent, säger Anders Kullgren.

Fler "Bra val" bland de nyaste modellerna 

Det tar flera år innan säkerheten för en bil kan bedömas utifrån verkliga olyckor. Därför kompletteras listan med bilmodeller som har resultat från krocktester utförda av Euro NCAP.

Folksams lista omfattar därför totalt över 900 olika bilmodeller där totalt 178 håller tillräckligt hög säkerhet för att få utmärkelsen "Bra val". Ett av de viktigaste kraven för att bli klassad som "Bra val" är autobroms som standard.

Här finns hela listan!

 
Jag känner mig säker i min bil!
339
15
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.