Däckexplosion huvudteori kring Vilks dödsolycka

Att en personbil kommer över på fel vägbana när det finns ett mitträcke är väldigt ovanligt. Vid olyckan där Lars Vilks och hans två livvakter omkom kan det finnas flera omständigheter som tillsammans gjort att bilen kom över på fel sida.

Däckexplosion huvudteori kring Vilks dödsolycka

Det är inte helt klarlagt hur det gick till när Lars Vilks och två poliser krockade med en lastbil utanför Markaryd. Polisen genomför en noggrann teknisk undersökning för att se om det skett någon form av attentat, eller om det var en olycka.

Mycket talar för det senare och en huvudteori är att ett exploderade däck fick bilen att byta riktning och köra igenom mitträcket. Där kolliderade polisbilen med en lastbil och fattade eld.

Lars Vilks och de två livvakterna färdades från Stockholm i en bepansrad bil som väger betydligt mer än en normal personbil, närmare 4,5 ton. En bit bakom följde ytterligare en likadan civil polisbil, men de var inte tillräckligt nära vid olyckstillfället för att se vad som hände.

Lars Vilks 2010 då hans hem utsattes för ett brandattentat.

Sedan Lars Vilks uppmärksammade teckning av profeten Mohammed som en rondellhund publicerades i Nerikes Allehanda har han levt under dödshot. Tre attentat mot honom har genomförts varvid två personer omkom vid ett tillfälle i Köpenhamn.

Vid ett annat tillfälle lyckades poliser från Säpo gripa en knivbeväpnad attentatsman i samband med en konstutställning i Göteborg. Därför har polisens skydd av Vilks varit mer omfattande än för de flesta ministrar och partiledare.

Två personer sköts ihjäl 2015 i samband med att Lars Vilks deltog i ett debattmöte i ett kulturhus i Köpenhamn.

Den bepansrade bilen uppges ha färdats fort och enligt en av Vilks tidigare livvakter vore inte detta förvånande. Genom att köra fort är det enklare att avslöja eventuella förföljare.

– Ibland kör man fort för att man ska komma fortare fram, få kontroll. De ligger aldrig och kör 60 km/h på en motorväg, då blir du mer uppmärksammad, säger han till SVT.

Bilen hade punkteringsfria däck som kontrolleras regelbundet. Ändå anser den tidigare livvakten att däckexplosion är en trolig förklaring.

– Tänk dig att du kör ett fordon på flera ton och får en däckexplosion på framhjulet. Jag tror inte någon förare kan häva det.

Resterna av polisbilen och lastbilen har tagits om hand av polisens tekniker för en noggrann undersökning.

Jag tror att det var en ren olycka.
159
282
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.