Kravet: Inför totalförbud mot fossila bränslen i Sverige

"Förbränning av fossila bränslen måste upphöra det här decenniet", säger Josia Hort på Naturskyddsföreningen till TT.

Kravet: Inför totalförbud mot fossila bränslen i Sverige

Det finns inga hinder från EU:s sida som skulle kunna stoppa en svensk lagstiftning mot försäljningen av fossila bränslen, menar Naturskyddsföreningen som pekar på andra EU-länders förbud mot användningen av kol.

– Det är absolut nödvändigt. Förbränning av fossila bränslen måste upphöra det här decenniet, säger Josia Hort, jurist vid Naturskyddsföreningen, till TT.

Enligt Naturskyddsföreningen kommer de förslag i statens så kallade utfasningsutredning (SOU 2021:48) om nollutsläppskrav för nya personbilar från 2030 och en helt fossilfri transportsektor senast 2040 vara svåruppnådda.

– Vi är inte negativa till de målen, men vi ser inte att vi kommer att uppnå dem med nuvarande styrmedel, säger Josia Hort till TT.

Organisationens förslag får kritik av Joakim Lundgren, professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet, som säger till nyhetsbyrån att det "inte alls är säkert att det är miljömässigt smart" att sätta tvärstopp för bensin och diesel om nio år.

Det skulle nämligen tvinga en stor del av befolkningen att köpa nya bilar. Då är det istället bättre, menar han, att trappa upp inblandningen av mindre miljöskadliga drivmedel år för år – som regeringen redan beslutat med den så kallade reduktionsplikten som i år lett till införandet av E10-bensin vid alla bensinstationer i landet.

Sverige borde förbjuda fossila bränslen till 2030!
139
1154
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.