Tesla tvingas betala 1,2 miljarder i skadestånd till anställd för diskriminering

En tidigare arbetare på Teslas Fremontfabrik ska ha utsatts för rasistiska påhopp.

Tesla tvingas betala 1,2 miljarder i skadestånd till anställd för diskriminering
Arkivfoto: Produktionslinan för Tesla Model S på Fremontfabriken i februari 2015.

En jury i Kalifornien dömde i dagarna Tesla Motors att betala 137 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor, i skadestånd till en tidigare hissoperatör vid deras så kallade Gigafactory i Fremont.

Mannen, som var anställd via ett bemanningsföretag 2015–2016, ska ha utsatts för rasistiska påhopp på fabriken under sin tid där. Han ska också ha upptäckt rasistisk graffiti på fabrikens toaletter.

Enligt domen ska Tesla inte ha agerat när mannen klagade till sina chefer. Tesla menar dock att deras bemanningsföretag sparkade två kontraktsanställda och stängde av en tredje efter att ha upplysts om klagomålen.

Domen har fått mycket uppmärksamhet, särskilt för att skadeståndet blev ovanligt stort.

– Jag tror det är det största utfallet i ett individuellt diskrimineringsfall för en anställd, säger David Oppenheimer, professor i juridik vid Berkeley School of Law, till Bloomberg.

Teslas personalchef Valerie Capers Workman vittnade i rätten och har även kommenterat domen i efterhand i ett blogginlägg på Teslas sajt. Där skriver hon bland annat att Tesla inte är samma företag idag som det var 2015–2016 då den anställde arbetade på Fremontfabriken.

– Även om vi är övertygade om att dessa fakta inte motiverar den dom som juryn i San Francisco nådde, erkänner vi att vi inte var perfekta 2015 och 2016. Vi är fortfarande inte perfekta. Men vi har kommit långt på fem år, skriver personalchefen på Teslas blogg.

Likt Teslas advokat lyfte i rätten så skriver hon också att den tidigare anställde ska ha uppmanat sina två barn att också börja jobba på Fremontfabriken under tiden han jobbade där.

– Hans berättelse är helt enkelt inte rimlig, ska advokaten ha sagt under slutpläderingen enligt Bloomberg.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.