Så väljer du rätt vinterdäck – till dig!

Vilka däck ska man välja? Vi reder ut!

Så väljer du rätt vinterdäck – till dig!

Sommardäck är livsfarliga på hala, kylda och snöiga vägar. Varje år ser man bilister som "kryper fram" i den första halkan och riskerar både liv och plåtskador. Redan under sju grader tappar sommardäcket prestanda på våta vägar.

Att byta till vinterdäck i god tid är alltså det absolut viktigaste. Men alltför många funderar nog inte så mycket på frågan som ofta kan vara viktigare att svara på än vilket märke man ska köpa: vilken typ av vinterdäck passar dig?

Vinterdäck ska ha dubbar, eller hur?

Det är fortfarande en majoritet av de nya vinterdäcken som har dubbar, trots att det förmodligen inte passar de flesta av Sveriges bilister. 2019 valde 54 procent nya dubbdäck, de nordiska dubbfria däcken tar marknad med dryga 35 procent medan de dubbfria mellaneuropeiska däcken har dryga tio procent.

Den svåra filosofiska frågan är om man ska välja däck efter det värsta scenariot eller efter det underlag som man mest kommer att köra på? Ska man vara maximalt säker när det är som värst, eller på det underlag som man mest kör på?

Dubbdäck är bäst på våta isiga vägar men samtidigt inte alls lika bra på torra och blöta asfaltsvägar. Till nackdelarna hör också att dubben oftast slits ner och lossnar, vilket betyder att däcken tappar mer grepp när de åldras. De sliter mer på vägarna, bullrar mer och ger en högre förbrukning.

De nordiska dubbfria däcken är i stort sett lika bra som dubbdäcken på klassiska vintervägar (utom på is), men är faktiskt sämre på asfalt där det mjuka gummit och det öppna mönstret ger lite sämre vägegenskaper.

De europeiska vinterdäcken är överlägsna på asfalt, men är klart sämre på is och snö. De är tystare än dubbdäcken, men oftast inte lika tysta som de nordiska dubbfria däcken, som har en mjukare gummiblandning.

Så vad ska du välja, förutom att du bör välja ett så kallat premiumdäck som i stort sett alltid är säkrare än lågprisdäck.

Analysera tabellen nedan och ta ett aktivt val!

Betyg: olika däck på olika väglag

  Dubbdäck Dubbfria nordiska Dubbfria europeiska
Våt is 5 stjärnor 4 stjärnor 2 stjärnor
Torr is 5 stjärnor 5 stjärnor 2 stjärnor
Hård snö 4 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor
Mjuk snö 4 stjärnor  5 stjärnor 3 stjärnor
Våt asfalt 3 stjärnor 2 stjärnor 5 stjärnor
Torr asfalt 4 stjärnor 3 stjärnor 5 stjärnor

Källa: Nokian Tyre

Jag köper alltid bra däck till min bil!
214
8
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.