Stockholms stad sätter upp egna fartkameror – krigsförklaring mot Trafikverket

Stockholm har i flera år begärt att Trafikverket sätter upp fartkameror i Stockholm – nu har staden tröttnat och köper in egna kameror.

Stockholms stad sätter upp egna fartkameror – krigsförklaring mot Trafikverket

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) har länge velat sätta upp fartkameror i staden, men fått nej av Trafikverket.  Helldén menar att fartkameror är ett billigt sätt att få ner farten, de kostar mindre än de åtgärder som kommunen hittills vidtagit.

– En fartkamera kostar ungefär en halv miljon kronor. Införandet av dynamiska farthinder blev betydligt dyrare. För att hastigheterna ska hållas bygger vi om gatorna för 700 miljoner. Det hade varit billigare och enklare att skaffa fartkameror istället. när vi räknar in projektkostnader, markarbete, service och licenser för mjukvara, säger Daniel Helldén i en tidigare intervju. 

Daniel Helldén. Foto: Miljöpartiet.

Det är främst utanför skolor och förskolor som Daniel Helldén vill sätta upp fartkameror.

– Vi har haft en delegation över till New York för att studera hur fartkameror används utanför skolor där. Det har haft bra effekt med kamerorna.

Daniel Helldén menar att kommunens fartkameror kan ses som en "liten krigsförklaring" mot Trafikverket.

– De borde ha hjälpt oss långt tidigare. När de inte gör det får vi gå fram själva. Man kommer ingenstans om man inte försöker putta de statliga myndigheterna lite grann framför sig, säger Daniel Helldén till SVT.

De första kamerorna kan sättas upp redan nästa år, pengar finns redan avsatta i budgeten. Bilderna från kamerorna kommer att skickas till polisen som får utfärda böter.

Bra av kommunen att köpa in fartkameror!
157
174
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.