Forskare varnar: Kraftig ökning av CO2-utsläpp efter Covid-19

Det Internationella energirådet (IEA) ringer i alarmklockan inför klimatmötet COP26 i Glasgow. Just nu ökar utsläppen av koldioxid kraftigt på grund ökade transporter.

Forskare varnar: Kraftig ökning av CO2-utsläpp efter Covid-19

Återhämtningen efter Corona-utbrottet har lett till ökade transporter som i sin tur ökat förbränningen av olja och kol. Ökningen är den näst kraftigaste som någonsin uppmätts. Det uppger det Internationella energirådet (IEA) i en rapport inför det stora klimatmötet COP26 i Glasgow i november.

– Världens enorma uppmuntrande av ren energi hindras av att många envist håller fast vid fossila bränslen i våra energisystem, säger IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmeddelande.

IEA kan också konstatera att ökningen av solenergi, vindkraft och elbilar tagit rejäl fart. 

– Emellertid motverkas denna ökning av ökad fossil förbränning, vilket ger status quo. För alla framsteg som görs av förnybara energikällor och elektrisk rörlighet ser vi en lika stor ökning av kol- och oljeanvändningen under 2021, säger IEA-chefen Fatih.

IEA räknar nu inte med att det målet om noll nettoutsläpp år 2050, ett krav för att nå Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen av den globala medeltemperaturen till 1,5 grader, är uppnåbart.

Politikerna måste ta till hårdhandskarna för att få ner utsläppen!
84
49
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.