Miljöpartiser vill tillåta 45 km/h för A-traktorer

Varför får mopedbilar köras i 45 km/h, men A-traktorer bara i 30 km/h? Obegripligt tycker Miljöpartiets ungdomsförbund.

Miljöpartiser vill tillåta 45 km/h för A-traktorer

Inför Miljöpartiets kongress i helgen har ungdomsförbundet Grön Ungdom startat en kampanj. De vill att partiet ska verka för en höjning av fartgränsen för A-traktorer från 30 km/h till 45 km/h.

Grön Ungdom menar att det finns en oförklarlig orättvisa mellan A-traktorer och mopedbilar. De menar också att det skulle bli färre problem i trafiken om maxhastigheten höjdes och att en A-traktor går renare i högre hastighet.

"Som vi ser det är den främsta skillnaden vem som använder Epa/A-traktor kontra moped eller mopedbil. Epa används framför allt på landsbygden, medan städernas unga oftare kör mopedbil eller moped. Om något, skulle det vara motiverat att göra det mer attraktivt att välja epa framför mopedbil, eftersom Epa-traktorer ofta är betydligt säkrare än alternativen.", skriver Grön Ungdom i ett debattinlägg på Expressen.

Partistyrelsen håller inte med och yrkar avslag till förslaget. Inom Miljöpartiet är det inte ovanligt att kongressledamöterna röstar mot partiledning, så utgången är oviss.

Rätt att en A-traktor ska få köra i 45 km/h.
330
87
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.