Ny Range Rover släppt – blir helt elektrisk 2024

Nya Range Rover säljs som laddhybrid och med en maffig V8:a från BMW – båda med över 500 hästar. En helt elektrisk version kommer 2024.
Annons

Den tydligaste förändringen syns baktill där lyktorna bildar en ring. Enligt formgivaren ska bilens linjer representera olika muskler på kroppen … Som vanligt är bakluckan tvådelad så att man kan sitta på den undre delen om man vill ta på sig stövlar innan man ska inspektera sina ägor.

Nya Range Rover säljs i två olika längder, varav den senare kan få i sjusitsigt utförande. Den som vill lyxa till det lite väljer den exklusivare SV-modellen och klickar för separata fåtöljer i baksätet.

Ny Range Rover släppt – blir helt elektrisk 2024
Ny Range Rover släppt – blir helt elektrisk 2024
Standardversionen är 7,5 cm längre än föregångaren.

Den nya plattformen MLA-Flex uppges ge 50 procent mer vridstyvhet och släppa igenom 24 procent mindre buller än föregångaren, även med den långa versionen och med soltak. Att göra kupén tystare har varit ett mål för utvecklarna.

Några fyrcylindriga motorer finns inte längre. Toppmodellen har en V8:a Från BMW med dubbelturbo – den ger 530 hästar och tar bilen från 0-100 km/h på 4,4 sekunder. Den långa versionen behöver ytterligare två tiondelars sekund för att nå samma hastighet.

Ny Range Rover släppt – blir helt elektrisk 2024
Med 50 kW ska laddhybriden laddas fullt under en timme.

Laddhybriddrivlinan ger nästan lika mycket effekt, 510 hästar. Det finns också ett mer modest alternativ med blott 440 hästkrafter. Räckvidden på anges till 100 km för båda.

Range Rover beräknar att det ska räcka för att 75 procent av alla resor ska kunna ske på el.

Snabbladdning kan ske med upp till 50 kW. Utsläppen anges till 30 g/CO2 per km, vilket gör att laddhybriderna får klimatbonus i Sverige. 2024 är det dags för en helt elektrisk version.

Ny Range Rover släppt – blir helt elektrisk 2024

Utbudet av drivlinor innefattar även tre olika raka sexor på 3,0 liter, två bensin och en diesel. Alla tre är mildhybrider. 

Alla bilar med förbränningsmotor har en åttastegad automatlåda från ZF med lågväxelläge för terrängkörning.

Här kan du prova att konfigurera en Range Rover. Priserna börjar på 1.724.900 kronor.

Annons
Annons
Rulla till toppen