Volvo Cars vinst på villovägar? Ägare kopplas till skatteparadis

"Skattepengar kan hamna hos kinesiska staten", säger riksdagsmannen Ola Möller (S) till SVT.

Volvo Cars vinst på villovägar? Ägare kopplas till skatteparadis

Under pandemin har Volvo Cars tagit emot en halv miljard kronor av den svenska staten. Vinsten första under årets första halvår var 13 miljarder kronor. Nu väcks frågor om vart pengarna tagit vägen.

– När man har fått offentliga stöd är det ju extra viktigt att man hela tiden är fullt transparent hela vägen bak. Skattepengar som vi har betalt till Volvo kan hamna hos kinesiska staten, säger riksdagsledamoten Ola Möller (S) till SVT.

Tre bolag i Volvo-ägaren Geelys koncern ägs via de kontroversiella skatteparadisen Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna. Alla de tre bolagen kontrolleras av Geelys och Volvos huvudägare Li Shufu, eller Eric Li som han också kallar sig.

– Jag tycker det är djupt problematiskt att ägare av svenska företag väljer att placera sig i skatteparadis, säger riksdagsledamoten Ola Möller (S).

Ett av de berörda företagen är Geely Automobile Holdings som utvecklar elbilar tillsammans med Volvo Cars och som är registrerat på Caymanöarna.

 

Riksdagsman Ola Möller (S).

– Det är också problematiskt att det är kinesiska bolag där vi har en tveksamhet kring vem som äger det i slutändan, säger S-ledamoten, som tidigare har engagerat sig i frågor om skatteparadis. 

Geely Sveriges presskontakt skriver dock i ett mejl att "vi följer alltid de lagar och regler som gäller på respektive marknad. Vi har också en tydlig och transparent process kring detta". 

Eric Li kontrollerar sitt ägande i Geely Automobile via bolaget Proper Glory Holding där han är största ägare. I årsredovisningen till Geely Automobile framkommer i en av fotnoterna att Proper Glory är registrerat på brittiska Jungfruöarna.

Jag litar på Geely!
22
262
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.